23948sdkhjf

Nybilsregistreringarna ned i november, men laddbart ökar

I november var andelen laddbara bilar större än både bensin- och dieselbilar.

I november minskade registreringarna av nya personbilar med 12,9 procent, jämfört med samma månad i fjol. Det visar statistik från Bil Sweden. Men trots att nybilsregistreringarna minskade är det ändå en återhämtning jämfört med det hårt pandemidrabbade andra kvartalet.

– Det är viktigt att komma ihåg att november i fjol var en stark månad, till följd av att många passade på att köpa ny bil innan årsskiftet då den nya testmetoden WLTP infördes i bonus malus-systemet, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Samtidigt har också andelen laddbara bilar ökat kraftigt; hittills i år har de ökat med 116 procent. Detta innebär att laddbara bilar nu är populärare än både bensin- och dieselbilar. I november stod de laddbara bilarna för 38,7 procent av personbilsregistreringarna, upp från 14 procent samma månad i fjol.

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade med 16,6 procent i november. Hittills i år har nyregistreringarna minskat med 26,1 procent. Nyregistreringarna av bussar mer än tredubblades i november, dock från en låg nivå. Hittills i år uppvisar bussregistreringarna en ökning på 6,6 procent. Bussmarknaden har påverkats negativt av coronapandemin, men för vissa segment som styrs av offentliga upphandlingar, har förnyelsen av bussflottan fortsatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094