23948sdkhjf

Osäkerhet sänkte andelen laddbart i januari

Jämfört med 2020 ökade nyregistreringarna av personbilar i januari. Men Bil Sweden förutspår ett ryckigt fordonsår.

I januari ökade registreringarna av personbilar med 22,5 procent och av lätta lastbilar med hela 83 procent, jämfört med samma månad i fjol. Ökningen förklaras främst av låga registreringssiffror i januari 2020, då fordonsskatten höjdes i och med införandet av WLTP i bonus malus-systemet. Dessutom hade december 2019 varit en rekordstark månad.

Nyregistreringarna av laddbara bilar mattades av i januari. I slutet av förra året låg de laddbara bilarnas andel på drygt 49 procent, men i januari stannade andelen på 33,5 procent.

– Den stora osäkerheten kring styrmedelsförändringarna i år i form av bland annat bonus malus och höjd förmånsskatt har starkt bidragit till att andelen laddbara bilar bromsar in efter den starka uppgången i december, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Under januari var det i stället bensinbilarna som var mest populära och sålde mer än laddbybrider och elbilar tillsammans.

För lätta lastbilar går det fortsatt trögt, trots att registreringarna ökade starkt i januari. Under 2020 minskade nyregistreringarna av lätta lastbilar i Sverige mest i hela Europa. Förklaringen till kräftgången för lätta lastbilar kan därför inte enbart hänföras till coronakrisen, utan bonus malus-systemet bidrar starkt.

– Vi är djupt oroade för konsekvenserna för lätta lastbilar av de ytterligare malus-skärpningar som träder i kraft den 1 april som höjer fordonsskatten ytterligare. Vi har påtalat vikten av att de bör särskiljas från personbilar vid revideringen av systemet, då de utför ett annat transportarbete. Dessutom har inte omställningen till elektrifiering kommit lika långt som för personbilar, vilket begränsar utbudet, säger Jessica Alenius.

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade med åtta procent i januari jämfört med januari ifjol. Nyregistreringarna av bussar nära tredubblades i januari, dock från en låg nivå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094