23948sdkhjf

Här är landet som ser ut att slå två bilförsäljningsrekord i år

Trots bristen på halvledare och gnissel i de globala transportflödena så har nybilsförsäljningen i detta nordiska land gått som tåget under 2021.

Redan nu, den 20 december, har 1986 års rekord i antal nysålda bilar passerats i Norge, rapporterar norska branschtidningen Motorbransjen. Även antalet omsatta bilar på den norska begagnatmarknaden kan komma att bli rekordhögt 2021.

Hade det inte varit för biltillverkarnas problem med att leverera nya bilar – främst till följd av bristen på halvledare – så hade nybilsförsäljningen i Norge ökat ännu mycket mer i år, skriver Motorbransjen. Att nybilsförsäljningen ändå ökade i Norge i år, trots leveransproblemen och halvledarbristen, har flera orsaker, skriver tidningen:

x Hög andel av de nysålda bilarna är elbilar, en biltyp som också prioriterats av de eurtopeiska biltillverkarna för att slippa utsläppsböter

x Många av de nysålda bilarna i Norge i år har varit lagerbilar, samtidigt som landets bilhandlare varit duktiga på att fortsätta att bygga på sina lager. Bilia i Norge rapporterade redan 2020 om att bolaget då hade ett rekordstort lager av bilar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109