Chef-intervju: Motorbranschens Nanny McPhee inom hållbarhet
För drygt 25 år sedan började Malin Möllers resa inom hållbarhet och sedan dess har hållbarhetsfrågan hunnit gå från att vara lite av ett sidoprojekt på bolagen till att numera ha en tydlig plats bland de stora affärsfrågorna.
– På den tiden var det hållbarhetspersonen som ensam försökte driva frågor i stil med att ställa om drivlinor på bilar eller att öka användningen av biobränslen. Då var vi nog mest jobbiga. Men i dag efterfrågas vår kunskap eftersom att vi ska bidra med kunskap till affären. Nu trycker hela samhället och marknaden på den här utvecklingen i stället, berättar Malin Möller.
När vi träffar Malin Möller har hon haft sin nya titel på Bilia i lite drygt två månader. Hon beskriver en hektisk första tid där hon fått lära känna bolaget. Hon har bland annat fått träffa olika chefer och se vilka förväntningar som finns på hennes roll.
– Det nya med Bilia för min del är att det är ett börsnoterat bolag. Det blir spännande att se hur det är att inte bara ha en ägare att ta hänsyn till när man vill göra förändringar. Här finns det ju även investerare som har förväntningar på resultat, utveckling och verksamheten, berättar hon.
Att vara chef på ett sådant stort bolag som Bilia innebär i Malin Möllers fall att hon även kommer att arbeta med hållbarhet och kvalitet utanför Sverige: i Norge, Danmark, Belgien och Luxemburg.
– Min globala roll är ny – tidigare arbetade man med hållbarhetsfrågorna på landsnivå. För min del blir det alltså lite att bygga upp, och hållbarhetsarbetet på de olika marknaderna måste såklart anpassas efter hur det ser ut i det landet. I Norge där nästan alla kör elbil blir det till exempel konstigt att sätta ett mål som: ”Vi ska sälja fler elbilar”.
Motorbranschen är inget nytt territorium för Malin Möller. Innan Bilia var hon fem år på KG Knutsson – där bar hon titeln Chef för verksamhetsutveckling och hållbarhet.
– Det har varit lite av en pedagogisk utmaning att gå in i den här branschen eftersom att hållbarhetsbegreppet tolkas olika beroende på vem man pratar med och i vilken bransch man befinner sig, säger hon och fortsätter.
– Jag måste hitta nya kommunikationssätt och använda mig av andra ord för att nå fram här. Både för att nå serviceteknikern, bilsäljaren och den högre chefen och för att de alla ska se meningen med en viss förändring.
För Malin Möller omfattar hållbarhet en hel organisation eller ett helt företag och kan tillämpas på allt man gör. Det är bland annat detta som hon ser som lite utmanande att förmedla.
– Ofta blir det att jag i stället pratar om effektivitet. Till exempel arbetar man med hållbarhet när man säljer nya däck. Bra grepp gör att kunden med större sannolikhet hinner bromsa när det springer ut en älg på vägen och då har vi förhindrat en olycka.
– Jag arbetar både med ekonomisk hållbarhet, miljömässig hållbarhet och social hållbarhet. Många som jag möter, både extern och internt, i branschen och utanför branschen, har likställt hållbarhet med klimatfrågan. Man glömmer bort att det även handlar om att vi har en säker arbetsmiljö, att vi arbetar med vår leverantörskedja och att vi jobbar framåt med säkerhet för våra kunder – att vi säkerställer att vi säljer säkra bilar eller att vi faktiskt lagar en bil kvalitetsmässigt så att bromsarna håller när man behöver.
Malin Möller ser att motorbranschen får bära en stor bit av samvetsbördan när det kommer till de globala klimatproblemen, men tycker att det finns mycket som görs i branschen som tas för givet, och som inom andra områden skulle ses som exceptionellt.
– Tänk bara på detta med cirkulär ekonomi. H&M får stora rubriker när de lagar sina jeans och Ikea uppmärksammas när de börjat sälja begagnade möbler, med sånt har vi ju alltid gjort i bilbranschen.
Malin Möller tar upp Bilia som exempel och säger att om de sålt möbler hade de hyllats för sin affärsmodell – men nu råkar det vara just bilar. Hos Bilia kan man välja mellan att köpa en ny eller begagnad bil, samt mellan om man vill leasa eller hyra. Därefter servar och lagar Bilia de produkter de sålt.
– Sedan 2017 har Bilia dessutom köpt bildemonterare. Så nu kan vi ta vara på den uttjänta produkt som vi själva sålde från början och återanvända delarna in i vår egen service. Bilia arbetar därför redan väldigt cirkulärt och det gör vi på många ställen i motorbranschen. Sen finns det mycket att göra för att förbättra hållbarheten på de olika delarna såklart, och det är den biten som jag arbetar med.
Under åren i motorbranschen har en och annan frågat Malin Möller varför hon arbetar just i här och inte på företag inom en annan bransch som är proffs på miljöfrågor. På den frågan svarar hon alltid att de företagen inte behöver henne och att hon kan göra störst skillnad inom verksamheter som traditionellt sett inte är kända för att vara de mest miljövänliga.
– Jag ser mig själv som en slags Nanny McPhee inom hållbarhet – ni vet berättelsen om barnsköterskan som får ordning på ett gäng rackarungar. Jag kommer in, börjar ställa jobbiga frågor, drar i grejer och ordnar upp. Jag drivs av utmaningar, men jag är tyvärr ingen naturlig förvaltare. Det har blivit att när jag känner att nu klarar sig det här företaget utan mig, då hoppar jag vidare och börjar om någon annanstans.
Fakta om Malin Möller:
Familj: Man och två söner (16 och 18 år)
Utbildning: Civilingenjör i kemiteknik
Fritidsintressen: Idrott, både att utöva själv och titta på.
Vad kör du? Renault Zoe