23948sdkhjf

”Vår däckutbildning är ganska djupgående”

Han har drivit SFVF:s däckskola i snart två år och utbildat flera hundra medarbetare i branschen. När SFVF:s försäljnings- och marknadschef Michael Bergvall bjöd in fordonslärare att delta blev det succé direkt.

SFVF:s utbildning i att jobba med däck – däckskolan – är baserad på STRO:s handbok (Scandinavian Tire & Rim Organization).

– STRO:s handbok är bibeln för en däckverkstad, säger däck- och skadeansvarige och försäljnings- och marknadschefen Michael Bergvall som driver och är ansvarig för att uppdatera och utveckla SFVF:s Däckskola.

Däcket är en mer än hundra år gammal uppfinning som i grunden är sig likt, men att jobba med däckutbildning kräver hela tiden att man följer med i utvecklingen och uppdaterar innehållet, påpekar Michael Bergvall.

– Det är ganska mycket lagar och regler som omger en däckverkstads verksamhet och som jag går igenom i vår däckutbildning. Det handlar till exempel om hur man hanterar däckhotell, vad som krävs, vilka kvittenser man måste ha och vad man måste informera kunden om. Teknikutvecklingen är snabb och det kommer nya regler, påpekar Michael Bergvall.

Ett viktigt tekniksprång är TPMS-systemen som är standard på personbilar sedan 2014.

– TPMS kan man i princip fördjupa sig i hur mycket som helst, och det finns idag väldigt många olika leverantörer av TPMS-system. Till de viktigast grejerna för däckpersonal att hålla reda på skulle jag säga hör programmeringen av TPMS-sensorerna och att det fungerar – att man känner till tekniken kring TPMS och hur man kalibrerar det.

SFVF:s däckskola är ganska djupgående, då det är en hel del bland annat juridik och tekniska termer och fakta man behöver ha koll på om man ska jobba med däck, menar Michael Bergvall.

– Det är till exempel viktigt att jag som utbildare kan fälgar – att jag kan förklara hur man mäter, vad ett ET-mått är, vad clearance är och bultdelning. Det är mycket tekniska fakta att hålla koll på.

Under 2020 bjöd Michael Bergvall in samtliga fordonslärare i hela Sverige att delta i Däckskolan och gensvaret blev då så stort att han fick sätta in två utbildningstillfällen utöver det planerade. Totalt över 300 fordonslärare gick Däckskolan.

LÄS ÄVEN: Nytt bemaningsföretag satsar på däckutbildning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094