23948sdkhjf

Tog strid mot fordonsjätten – förlorade

Bilyaa är för likt Bilia och måste byta namn enligt en dom från Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt.  

Motormagasinet har tidigare skrivit om Youcef Abna Aissa som 2017, när den tredje verkstaden öppnade, bestämde sig för att ihop verksamheten under ett och samma namn, Bilyaa.

Youcef ansökte hos Bolagsverket om namnet Bilyaa och fick det godkänt. Hans verksamhet är kopplad till Mekonomens verkstadsnät och företagsnamnet, Bilyaa Group, används tillsammans med Mekonomen i all kommunikation.

 2021 damp det ned en stämningsansökan från Bilia som ansåg att namnet var för likt deras.

– Jag driver detta fall även för andra företagare så att det blir tydligt vad som gäller, sa Youcef till Motormagasinet innan domstolsförhandlingarna.

Det känns förjäkligt och jag förstår inte riktigt utfallet. Att domen är skiljaktig är i varje fall något positivt vad gäller ett eventuellt överklagande. Youcef Abna Aissa

4–6 september hölls förhandlingarna i Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt och i dag, 4 oktober, kom domen i fallet.

Domstolen går på Bilias linje och Bilyaa förbjuds att använda sitt namn och har tre månader på sig att följa domstolens beslut.

Svarandebolagen ska ersätta Bilia för rättegångskostnad med totalt 1 806 235 kronor.

Fall likt detta är dock inget ovanligt enligt juridiska experter och utfallet var inte heller oväntat.

– Domen visar att vid etablering av nya företagsnamn och varumärken, är det viktigt att låta undersöka vilka kännetecken som redan är etablerade på marknaden och att undvika sådana som är identiska eller förväxlingsbara även vid så kallad fonetisk användning i tal, exempelvisvid telefonkontakter med kunder. Som företagare bör man också vara medveten om att även sådana företagsnamn eller varumärken som har ganska låg särskiljningsförmåga och består av ord tagna från den marknad man verkar på kan få en inarbetad ensamrätt efter långvarig och metodisk användning och efter investeringar i marknadsföring som stärker kännetecknet, säger Helén Selemark, immaterialrättsjurist på patentbyrån Bjerkén Hynell till Motormagasinet.

Helén Selemark vill även förtydliga att Bolagsverkets utslag vad gäller namn inte är att beteckna som ett användandegodkännade.

– Bara för att man har fått ett godkännande från Bolagsverket vad gäller sitt valda företagsnamn så ger inte det automatiskt grönt ljus för användandet av namnet. De granskar företagsnamn bara mot i stort sett helt identiska tidigare företagsnamn och varumärken, så det är inte ovanligt med krockar. Det som avgör i slutändan är om det finns en risk för kunderna att förväxla bolagen. Om man är ett litet företag som drabbats av detta så kan det vara bra att kolla upp om man har rättsskydd i sin företagsförsäkring så får man professionell hjälp av varumärkesjurister, säger Helén Selemark, immaterialrättsjurist på patentbyrån Bjerkén Hynell.

Domen var dock skiljaktig.

– Det känns förjäkligt och jag förstår inte riktigt utfallet. Att domen är skiljaktig är i varje fall något positivt vad gäller ett eventuellt överklagande. Helt ärligt hade jag blivit förvånad vilket utfallet än blivit. Känns lite som att singla slant. Men trots allt så kände jag att vi hade lite fördel när det kom till våra argument, säger Youcef Abna Aissa.

Domen i sin helhet

  1. Patent- och marknadsdomstolen förbjuder vart och ett av Bilyaa AB, Bilyaa Group AB, Bilyaa Kista AB, Bilyaa Märsta AB och Bilyaa Sigtuna AB, vid vite om 500 000 kronor, att i näringsverksamhet i Sverige utnyttja kännetecknet BILYAA som varukännetecken för marknadsföring och tillhandahållande av, samt som näringskännetecken för bedrivande av verksamhet som omfattar, service och/eller reparation av bilar och/eller försäljning av reservdelar respektive tillbehör till bilar.
  2. Patent- och marknadsdomstolen avslår Bilyaa AB:s, Bilyaa Group AB:s, Bilyaa Kista AB:s, Bilyaa Märsta AB:s och Bilyaa Sigtuna AB:s yrkande om att få använda kännetecknet MEKONOMEN BILYAA GROUP parallellt med Bilia AB:s kännetecken BILIA.
  3. Förbudet i punkt 1 ska träda i kraft tre månader efter att domen vunnit laga kraft.
  4. Patent- och marknadsdomstolen avslår Bilyaa AB:s, Bilyaa Group AB:s, Bilyaa Kista AB:s, Bilyaa Märsta AB:s och Bilyaa Sigtuna AB:s yrkande om avvisning av Bilia AB:s fastställelseyrkande.
  5. Patent- och marknadsdomstolen fastställer att vart och ett av Bilyaa AB, Bilyaa Group AB, Bilyaa Kista AB, Bilyaa Märsta AB och Bilyaa Sigtuna AB till Bilia AB ska betala skälig ersättning och ersättning för ytterligare skada för respektive bolags utnyttjande av kännetecknet BILYAA som varukännetecken för marknadsföring och tillhandahållande av, samt som näringskännetecken för bedrivande av verksamhet som omfattar, service och/eller reparation av bilar och/eller försäljning av reservdelar respektive tillbehör till bilar.
  6. Bilyaa AB, Bilyaa Group AB, Bilyaa Kista AB, Bilyaa Märsta AB och Bilyaa Sigtuna AB förpliktas att solidariskt ersätta Bilia AB för rättegångskostnad med 1 806 235 kronor jämte ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635) från denna dag till dess betalning sker. Av beloppet avser 1 500 000 kronor ombudsarvode.

Källa: Patent- och marknadsdomstolen Stockholms tingsrätt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063