23948sdkhjf

Bergslagsrallyt först ut

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

- Vi har massor av intressanta förare i alla klasser. Så här bra har det inte sett ut inför en SM-premiär på många år! Anders Wikström på Svenska Bilsportförbundet är mer än nöjd med utvecklingen just nu. Visserligen började det med en rejäl chock för en vecka sedan då Opel meddelade att man skulle ta time out. Men sedan har de positiva nyheterna kommit slag i slag: * Rallystjärnan Stoffe Nilsson kör SM i en ny Super 1600-bil från Peugeot. * Johan Kressner har skaffat sig en WRC-bil. Det innebär fem WRC-bilar till premiären. * Superlöftet Daniel Carlsson har fått en plats i ett Junior-VM-team och ska dessutom köra hela SM-serien. Vid onsdagens presskonferens i Stockholm presenterades ytterligare ett Super 1600-team. Förare blir rutinerade smålänningen Mattias Aronsson. Men Mattias kommer inte till start förrän till SM-tävlingen i Vännäs i mars: - Man hinner inte tidigare. Super 1600 är en helt ny klass och vi måste ge den tid att komma igång, säger Anders Wikström och tillägger: - Däremot är de övriga SM-klasserna minst sagt fullmatade! Rally-SM 2002 är fullt av nyheter. Bland annat inför man fasta startnummer och olika nummerserier för de olika klasserna. Allt för att underlätta för publiken. Totalt avgörs SM i rally i fyra klasser: Stora och Lilla Grupp N (standardbetonade klasser med resp utan 4-hjulsdrift) samt Stora och Lilla Grupp A (supertrimmade specialbyggen med samma indelning). Meningen var att minska antalet klasser till tre - men de planerna har ändrats: - Naturligtvis måste det finnas olika klasser även i rally. Ingen skulle komma på tanken att släppa upp en brottare i 57-kilosklassen mot en kille som väger plus 100, säger SBF:s presschef i rally-SM, Carleric Johansson, Söderhamn. - Samma sak är det i rally. Junioren Tobias Söderqvist i en 2-hjulsdriven VW Polo med 110-120 hästar måste få tävla mot likvärdiga bilar och kan aldrig matcha flerfaldige SM-vinnaren Mats Jonsson som kör en Ford WRC med 300-hästars turbo-motor och 4-hjulsdrift! SM startar direkt efter nyår. Då körs klassiska Bergslagsrallyt. I år håller man till i Hällefors och även om det inte är vinter just nu, så tror tävlingsledaren Thomas Berggren på bättre tiden: - Bergslagsrallyt körs för 35:e gången nästa år, och ännu har vi aldrig behövt ställa in! En titt på SM-klasserna visar att inte mindre än fem WRC-bilar kommer till start i den så kallade värstingklassen, att Stora Grupp N får ett rejält tillskott av mycket duktiga chaufförer och att Lilla Grupp N befäster sin ställning som klassen som föder nya stjärnor. Totalt ekipage anmälda - 85 ekipage i SM-klasserna plus ytterligare 15 ekipage som startar i RM-serien för Grupp H. Dvs den riksmästerskapsserie som ersätter SM-serien för förare med äldre bilar.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Fordonstekniker: ”Jag åkte inte till Stockholm för att förlora”

Nyckeln till framgång för Årets Fordonstekniker ligger i livskvalitet. Har man roligt på jobbet kan man klara allt!

Stor miljösatsning från Micke Kågered i STCC

Innan elbilarna tar över racingvärlden vill svenska racingprofilen Micke Kågered plantera träd för att klimatkompensera sin medverkan i STCC.

Nytt bilsäte ska förebygga ryggproblem

Jaguar Land Rover utvecklar framtidens säte, ett system utformat för att förbättra förarnas välbefinnande genom att förebygga hälsoriskerna vid att sitta ner för länge.

Plus

Tema fordonslyftar: Framtidssäkra verkstaden med flyttbara lyftar

Flexibla lyftsystem är ett sätt att kunna anpassa sin verkstad efter behov utan ingående och kostsamma ingrepp efterhand.

Mekonomen Awards på Automässan

Bomber bromsar tysk Teslafabrik

Nyhetsbrev

Tysk förädlingsfirma säljer armébilar i bulk

När den schweiziska militären gör sig av med gamla G-klass sköter tyska Lorinser affärerna. Nu finns chansen att köpa försvarsmateriel av det tuffare slaget.

Arkiv

Omvänd vinstvarning från Bilia

Tesla har gått om VW i värde

GM presenterar sitt första självkörande fordon

Fordonsforskning har lett till ökad kompetens

En fordonsrelaterad forskning- och innovationssatsning har utvärderats efter att den startade för tio år sedan. Det konstateras att den har stärkt fordonsindustrins konkurrenskraft, fördjupat samverkan och ökat kompetensförsörjningen, det framgår av ett pressmeddelande från Vinnova.

Årets Innovation sparar ryggen på däckverkstaden

Däckbytarsäsong brukar vara likvärdigt med hårt slit. Då är utrustning som underlättar arbetet viktigt. Det tog danska Flex1One fasta på.

Forsbergs Fritidscenter blir Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar

Sveriges största försäljare av husbilar och husvagnar, Forsbergs Fritidscenter, blir en av de första att ansluta sig till den nya certifieringen Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar.

Meca-priserna på Automässan

Ledare #3: Skandalen som fortsätter att ge

Bilförsäljningen i Europa ökade 2019

Försäkringsbranschen granskar bilbränder

Under året kommer försäkringsbranschen genomföra en kontroll av bilbränder, det skriver Larmtjänst på sin hemsida. Man kommer utreda om det är vanligt att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

Allt i Plåt i Åseda får Ford-certifiering

Fords Qualified Vehicle Modifier (QVM), är en kvalitetsäkring för att säkerställa att byggnationer av fordon görs på rätt sätt. Nu har Allt i Plåts anläggning i Åseda blivit godkänd för byggnation av färdtjänstbuss på Ford Transit.

100 000 laddbara fordon i trafik i Sverige

Begagnatmarknaden 2019: försäljningsras och prisboom

Den totala försäljningen av begagnade bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under 2019, enligt utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom. Samtidigt ökade priserna med 13 procent.

Nytt elbilsbatteri som kan ge 100 mils räckvidd

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar

​Reservdelsföretaget KW Parts, Europas ledande grossist av reservdelar och tillbehör till amerikanska bilar, inleder samarbete med AD Bildelar Sverige.

Hedin Group förvärvar två BMW-återförsäljare i Schweiz

Snabbaste McLaren - en hybrid

Besikta Bilprovning öppnar ny lokal i Visby

Ledare #2: Flykten från hönsgården

Swedac tillbakavisar SFVF:s kritik

SFVF kritiserar Transportstyrelsen och Swedac

Autoexperten stödjer svensk e-sportarena

Formac utvecklar säkerhetspaket för elbilsreparationer

Nya Renault Clio säkrast i supermini-klassen

Tuffare tag mot bilmålvakter

Kvdbil ny partner i 2030-sekretariatet

BMW först att erbjuda 5G

Fuchs döper om sina oljefamiljer

Ny miljözon förbjuder bilar från 2009 och tidigare

Se alla Företagens egna nyheter

Produktnyhet från Purflux! LS1079

Dragkrok nyheter från GDW BMW 1 F40

8 nya referenser i programmet av extra vattenpumpar

Dragkrok BMW X4 nyheter från GDW

Vårstädning på Yallotrade!

Tack för ditt besök på Automässan!

Dragkrok Kia Niro PHEV MY20 fron Dansk Anhængertræk GDW

Ny inspiration till arbetet med aktivering av arbetslösa

Full fart på Automässan 2020

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Peugeot 508 SW II Dragkrok

Lärare och elever träffar motobranschen på Automässan

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar Sverige

GDW på Automässen med det nya avtagbara dragkroksystemet

Kia XCeed Dragkrok fast + T60 System

Välkommen Daniel

Tips för att välja biokompatibelt smörjmedel - G A's Blogg

Renault Clio V Dragkrok T60 fast GDW

Coil-over och dragfjädrar till BMW bagagelucka

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

PPG Refinish Kursprogram år 2020 är klart! ✔

Möt oss på Automässan 15-18 Januari

Välkomna till vår monter

Vi söker Ekonomiansvarig

Renare miljö i STCC!

Sänd till en kollega

0.564