23948sdkhjf

Däckkampanj: 60 procent av bilisterna har för lågt däcktryck

Miljöförvaltningens däcktryckskampanj "Pumpa däcken— Rädda världen" genomfördes på 18 av Stockholms bensinstationer under helgen den 28-29 oktober. Syftet var att uppmärksamma vikten av att ha rätt tryck i bildäcken, få bilister att köra bränslesnålare och på så vis bidra till att minska bidraget ..

Miljöförvaltningens däcktryckskampanj "Pumpa däcken - Rädda världen" genomfördes på 18 av Stockholms bensinstationer under helgen den 28-29 oktober. Syftet var att uppmärksamma vikten av att ha rätt tryck i bildäcken, få bilister att köra bränslesnålare och på så vis bidra till att minska bidraget till växthuseffekten. Bosse Bildoktorn hjälpte, tillsammans med 80 ungdomar, bilförarna att mäta lufttrycket i däcken och informera om bränslesnål körning.


Cirka 2000 bilar testades och cirka 60 procent hade för lågt däcktryck. Det medför onödigt stora utsläpp av växthusgaser samtidigt som det ökar kostnaderna för den enskilda bilisten. Bilister som kör med rekommenderat däcktryck sparar cirka 500 kronor per år i minskad bränsleförbrukning.


- Om alla bilister i Stockholms län körde med rätt däcktryck skulle vi tillsammans spara nästan 20 miljoner liter bränsle per år. Och bespara jorden från 47 000 ton koldioxid, säger Mats Kullberg projektledare på Stockholms handlingsprogram mot växthusgaser.


Klimatfrågan blir allt mera uppmärksammad och det börjar bli ont tid! Låt-gå-mentalitet håller inte längre utan kraftfulla åtgärder behövs nu. I den nyligen publicerade Sternrapporten slås fast att redan nu har människans utsläpp av växthusgaser ökat jordens medeltemperatur med en halv grad. Effekterna på världsekonomin och människors konsumtion ökar för varje grad. Värst drabbas världens fattiga. Ungefär en procent av världens bruttonationalprodukt behövs för att dämpa effekterna, menar den brittiska regeringsutredaren Nicholas Stern, tidigare chefsekonom på Världsbanken.


Alla förändringar börjar på individnivå. Alla kan göra något. Genom att pumpa däcken kan alla bilister bidra till att minska växthuseffekten.


Kampanjen "Pumpa Däcken - Rädda Världen" arrangeras av Stockholms stad i samverkan med ett flertal kranskommuner, Studieförbundet Vuxenskolan, Vägverket, Bilprovningen, OKQ8, Hydro, Statoil och Däckbranschens Informationsråd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094