23948sdkhjf

Volkswagen visar studie i Beijing: Neeza korsar tysk teknik och kinesisk kultur

Som en världspremiär på Beijing International Automotive Exhibition visar Shanghai Volkswagen studien Neeza. Denna självmedvetna mellanklassmodell— skapad som en crossover mellan kupé och kombi— bär utseendemässiga släktskap med både offroad- och sportvagnsvärlden.

Som en världspremiär på Beijing International Automotive Exhibition visar Shanghai Volkswagen studien Neeza. Denna självmedvetna mellanklassmodell - skapad som en crossover mellan kupé och kombi - bär utseendemässiga släktskap med både offroad- och sportvagnsvärlden. Samtidigt står denna i Kina för Kina utvecklade Volkswagenmodell för mycket vardagsdugliga egenskaper.


Det handlar om en multitalang som förenar kinesiskt och tysk bilkunnande i en helt ny fordonsgeneration.


Studien öppnar också fönstret mot nya modeller från Shanghai Volkswagen. Det kommer att handla om bilar som från grunden kommer att bära kulturen, den individuella smaken och önskemålen hos de kinesiska kunderna som en integrerad del av hela utvecklingsarbetet.


Ett exempel är den exteriöra formgivningen: Neeza uppvisar en helt ny symbios mellan den asiatiska SVW-designen och tyska Volkswagens design-filosofi. Själva formen på konceptbilen utmärker sig genom dessa tradtionella och kulturellt djupt rotade linjer ur kinesisk estetik. Den reflekterar filosofin "den runda himlen och den kvadratiska jorden".


Trots denna historiska bakgrund visar formgivningen vägen in i framtiden, den följer ingen trend utan skapar med sin ungdomliga linjeföring en helt egen stil. Den kinesiska och tyska kulturen möts i total harmoni.


Fronten på Neeza öppnar med den för Volkswagen så typiska formgivningen av kylargrill och stötfångare. De kraftigt markerade strålkastarna har en sympatisk "ögon"-form som sänder en vänlig hälsning i riktning mot betraktaren. Linjerna som skapar silhuetten har däremot en dynamisk, flytande form.


Studerad mer i detalj visar kylargrillen på Neeza upp prov på traditionell kinesisk glasgravyr. Antalet ribbor har minskats från Shanghai Volkswagens traditionella tre till två, för att kunna skapa en mer välvd och kraftfullare yta. Nummerplåten motsvarar den traditionella kinesiska, och det engelska typsnittet har applicerats på ett uttrycksfullt sätt med kinesisk skrivteknik. Små och stora detaljer skapar ett nytt, avspänt utseende hos studien. Till och med färgtonen i lackeringen har sin betydelse: Det handlar om "kinesiskt röd".


Den kromade taklinjen reflekterar dessutom ytterligare en kinesisk tradition, det är en specialeffekt som ofta integreras i kinesiska hustak. Alla dessa speciella detaljer understryker den spännande blandningen av traditionella kinesiska element med moderna stilgrepp.


Den lätta offroad-känsla som studiens former andas ska reflektera mångsidigheten och den nästan gränslösa användbarheten: Neeza passar såväl utseendemässigt som tekniskt lika bra i storstadens gatljus som i lantliga omgivningar. Den sportiga och funktionella aktern på Neeza visar att Shanghai Volkswagens formgivare haft intentionerna att komplettera och vidareutveckla redan existerande designelement hos Volkswagen.


Strategin är också klar när det gäller positioneringen på den kinesiska marknaden: Neeza ska bland annat tilltala kunder med ett öppet sinne, de som söker efter en annan och ny stil som ska skilja sig från de renodlade traditionalisterna.


Studien kännetecknas inte bara av en fascinerande formgivning. Den ska i ännu högre grad erbjuda en stor och funktionell interiör för fritid och affärer. Statusen som "multitalang" är för övrigt ingen överdrift: Den konceptionella grunden bildas av en crossover mellan kupé och kombi, en bil som inte kapitulerar vare sig för att stuvas full av golf-utrustning eller för att transportera dyrbara möbler.


Interiören bär svaret på kraven från en hela tiden allt snabbare utveckling när det gäller infotainment. De mjuka och flytande formerna samt det harmoniska färgvalet i interiören är djupt förankrade i kinesisk formtradition. Det är fullt medvetet som Neeza inte förfogar över vare sig en radio, navigationssystem eller någon annan infotainment-utrustning.


Skälet för detta är enkelt: Det "elektroniskt tomma inre" i Neeza gör det för första gången möjligt för den blivande kunden att integrera den allra senaste mobila generationen av informations- och underhållningssystem. En så kallad "Magic Box" tjänar som gränssnitt för radio- och navigationssystem, mobiltelefon, kalender eller annan utrustning. Det enda som är fast installerat i Neeza är bildskärmar, högtalare samt knappar för styrningen av systemet.


När man studerar uppdelningen av interiören märker man att studien har skapats efter principen om det "öppna rummet". Varje sittplats i fordonet ska erbjuda optimal komfort. Insteget till baksätet underlättas dessutom av att de bakre dörrarna öppnas bakåt. Ett stort panorama-glastak svarar för en vänlig, ljus omgivning. Precis som i vissa van-modeller kan de främre stolarna snurras 180 grader så att alla åkande kan sitta mitt emot varandra.


För alla kineser är "Ne-zha" en berömd, mystisk gestalt från den kinesiska mytologin. Ne-zha var en ung pojke som utrustad med magiska vapen kämpade mot de onda krafterna. Hans ojämförbara vilja, hans ungdomliga styrka och hans förutseende sinne såväl som hans mod återspeglas i de idéer som förborgar sig bakom karaktären och namnet i studien.


Och så återspeglar konstruktionen av Neeza många minnen av denne hjälte. Exempel hjulkonstruktion: Här återbildas Ne-zhas magiska spjut. Exempel strålkastare: Dessa "stolta ögon" har ett vänligt men ändå bestämt uttryck. Exempel belysning: Det röda ljusbandet i förarplatsen är en tolkning av den röda sidensjal som Ne-zha bar. Alla dessa element förklarar namnet "Neeza".


Totalkonceptet i studien gör tydligt vilken målsättning som finns hos Shanghai Volkswagen. Att i framtiden starkare än förr förena tysk teknik och tyskt kunnande med de lokala kraven och önskemålen hos de kinesiska kunderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109