23948sdkhjf

Kia introducerar Sydkoreas första serieproducerade elbil


Exklusivt för en sydkoreanska marknaden lanserar Kia landets första serieproducerade elbil, Kia Ray EV.

Kia Ray är 3593 mm lång, 1595 mm bred, 1700 mm hög och har en hjulbas på 2520 mm.

Framhjulsdrivna Kia Ray EV drivs av en elmotor på 50 kW samt ett 16.4 kWh litium jonbatteri. Batteriet har en livscykel på 10 år. Motorn på 68 hk har ett imponerande vridmoment på 167 Nm. Elmotorn har 93 % verkningsgrad, vilket är bäst i segmentet.

Den totala körsträckan är 139 km på en laddning. Full uppladdning nås efter 6 timmar men batteriet kan snabbladdas på 25 minuter. Bilen är utrustad med en automatlåda med två lägen varav läget Eko innebär lägst batteriförbrukning och maximal körsträcka.

Ett unikt navigationssystem lokaliserar närmaste laddningsstation. I Sydkorea finns idag 500 laddningsstationer och den sydkoreanska regeringen planerar för en utökning av stationer till 3100 under 2012.

För säkerheten finns, som standardutrustning, bland annat ESP, HAC (hill assist control / start i backe) och sex krockkuddar.

Till skillnad från vanliga bilar genererar naturligtvis inte Kia Ray något motorljud vilket kan vara ett potentiellt problem i trafiken när fotgängare är omedvetna om den annalkande bilen. För att förebygga olyckor är därför bilen utrustad med ett ljudsystem som levererar ett virtuellt motorljud - Vess (Virtual Engine Sound System).

Kia har därmed tagit det första steget till ett kommersiellt system som både Japan och USA troligtvis kommer att införa lagkrav på avseende elbilar.

Kia Motors planerar att producera 2 500 Ray EV under 2012. Till att börja med levereras bilarna till statliga myndigheter som en del av Kias långsiktiga forsknings- och utvecklingsprogram med syfte att erbjuda miljövänliga transporter för Kia-kunder över hela världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064