23948sdkhjf

BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
Dags igen för BIL Swedens statistiska årsbok Bilismen i Sverige 2015. En bok som innehåller massor av viktig information för alla som arbetar inom automotive-sektorn.

Här är några axplock ur årsboken:

Fyra av fem åker bil

Bilen dominerar vårt resande och står för 77 procent av det totala inrikes persontransportarbetet (personkm). Järnvägen står för åtta procent, bussar sex procent, flyg drygt två procent, T-bana/spårväg knappt två procent, sjöfart mindre än en procent. Gång, cykel, MC och moped svarar tillsammans för fyra procent.

Stadig ökning av antalet bilar i Sverige

I slutet på 2014 fanns det 4,6 miljoner personbilar i trafik i Sverige, enligt BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Bilbeståndet ökar stadigt och den genomsnittliga ökningen under de senaste tio åren har varit 47 000 bilar per år. Under 2014 var ökningen 90 000 bilar.
Mindre än en halv procent av världens fordonsbestånd finns i Sverige

Det finns 1,2 miljarder fordon i hela världen fördelat på 0,9 miljarder personbilar och 0,3 miljarder lastbilar/bussar, enligt BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. I Sverige finns bara 0,4 procent av världens fordonsbestånd. USA är det land som har flest fordon, ca 260 miljoner, dvs drygt vart femte fordon i världen.

Vägtrafikens utsläpp av växthusgaser minskar

Utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken i Sverige minskade under 2014 för fjärde året i rad, berättar BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Både personbilar och lastbilar/bussar minskade sina utsläpp. Utsläppen från lastbilar/bussar har ökat sedan 1990 men trenden har vänt under senare år och under 2014 var utsläppen 13 procent lägre än under 2010.

Kraftig minskning av nya personbilars koldioxidutsläpp

De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar i Sverige har minskat med 32 procent under perioden 2005-2014, enligt BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Motsvarande siffra för EU totalt var en minskning med 24 procent.

Fordonsindustrin är viktig för svensk ekonomi

Fordonsindustrin är en av våra viktigaste näringsgrenar med stor betydelse för sysselsättning, exportintäkter, investeringar samt forskning och utveckling, visar BIL Sweden i sin årsbok Bilismen i Sverige 2015.

Fordonsindustrin är en av våra största exportnäringar och exporterade under 2014 för 120 miljarder kr, vilket motsvarar elva procent av den totala svenska varuexporten. Fordonsindustrin inkl underleverantörer sysselsätter ca 135 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter ca 40 000 personer. Fordonsindustrin stod under 2014 för tolv procent av de totala industriinvesteringarna. Fordonsindustrin är en av våra mest FoU-intensiva näringar.

60 miljarder i olika särskatter på bilismen

Fordonsägarna i Sverige betalar årligen ca 60 miljarder kr i olika särskatter på sina fordon, visar BIL Sweden i sin årsbok Bilismen i Sverige 2015. Räknar man dessutom in generella skatter som moms, som bilägarna betalar på bilköpet, reparationer och service etc uppgår det totala skatteuttaget på bilismen till cirka 90 miljarder kr. Ca 25 miljarder kr går tillbaks till fordonsägarna i form av väginvesteringar och vägunderhåll.

Mer än hälften av bensinpriset är skatt

Vid ett bensinpris på 14 kr per liter är 8,38 kr skatt, vilket motsvarar 60 procent av pumppriset, berättar BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Skatterna består av 3,11 kr i energiskatt, 2,47 kr i koldioxidskatt och 2,80 kr i moms. I dessa siffror har hänsyn tagits till att den femprocentiga låginblandningen av etanol i bensin är befriad från energi- och koldioxidskatt.
Mer än var femte bil är en Volvo

Volvo är den vanligaste personbilen som rullar på de svenska vägarna, berättar BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Av de totalt 4 585 519 personbilarna som fanns i trafik vid det senaste årsskiftet var 1 016 667 Volvo motsvarande 22 procent av alla bilar. Näst vanligast var Volkswagen med 516 652 och trea var Toyota med 307 947. På fjärde plats kom Saab med 273 123 bilar.

Antalet körkortsinnehavare ökade med 50 000 under 2014

Antalet körkortsinnehavare var drygt 6,2 miljoner i början på 2015, framgår det av BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Det är en ökning med ca 50 000 körkortsinnehavare jämfört med året innan, vilket är samma årliga ökning som under de senaste tio åren. Ökningen av andelen som har körkort är särskilt stor bland äldre, inte minst bland kvinnor. Den tidigare nedgången av andelen ungdomar med körkort har planat ut och ungdomarnas körkortstagande visar på en stigande trend under senare år, även om det är långt kvar till de nivåer som gällde för 25 år sedan.

Kvinnors bilägande ökar mest

Kvinnors bilägande ökar mer än männens. Sedan mitten på 80-talet har antalet bilar som ägs av kvinnor ökat med 86 procent, vilket kan jämföras med antalet bilar som ägs av män ökat med 21 procent, framgår det av BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Omkring 1,3 miljoner bilar ägs av kvinnor och 2,3 miljoner ägs av män, vilket innebär att 35 procent av de privatägda bilarna ägs av kvinnor.

Rekordstor världsproduktion av fordon under 2014

Under 2014 tillverkades 90 miljoner personbilar, lastbilar och bussar i hela världen vilket är en uppgång med nästan tre procent jämfört med 2013 och den högsta nivån någonsin, enligt BIL Swedens årsbok Bilismen i Sverige 2015. Kina, som är den största fordonstillverkande nationen i världen har mer än tiodubblat sin produktion från 2,1 miljoner år 2000 till 23,7 miljoner fordon under 2014. USA var näst störst med 11,7 miljoner och Japan trea med 9,8 miljoner tillverkade fordon under 2014.
Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forsbergs Fritidscenter blir Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar

Sveriges största försäljare av husbilar och husvagnar, Forsbergs Fritidscenter, blir en av de första att ansluta sig till den nya certifieringen Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar.

Meca-priserna på Automässan

Ledare #3: Skandalen som fortsätter att ge

Bilförsäljningen i Europa ökade 2019

Årets Innovation sparar ryggen på däckverkstaden

Däckbytarsäsong brukar vara likvärdigt med hårt slit. Då är utrustning som underlättar arbetet viktigt. Det tog danska Flex1One fasta på.

Försäkringsbranschen granskar bilbränder

Under året kommer försäkringsbranschen genomföra en kontroll av bilbränder, det skriver Larmtjänst på sin hemsida. Man kommer utreda om det är vanligt att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

Nyhetsbrev

Allt i Plåt i Åseda får Ford-certifiering

Fords Qualified Vehicle Modifier (QVM), är en kvalitetsäkring för att säkerställa att byggnationer av fordon görs på rätt sätt. Nu har Allt i Plåts anläggning i Åseda blivit godkänd för byggnation av färdtjänstbuss på Ford Transit.

Arkiv

100 000 laddbara fordon i trafik i Sverige

Begagnatmarknaden 2019: försäljningsras och prisboom

Den totala försäljningen av begagnade bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under 2019, enligt utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom. Samtidigt ökade priserna med 13 procent.

Nytt elbilsbatteri som kan ge 100 mils räckvidd

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar

​Reservdelsföretaget KW Parts, Europas ledande grossist av reservdelar och tillbehör till amerikanska bilar, inleder samarbete med AD Bildelar Sverige.

Hedin Group förvärvar två BMW-återförsäljare i Schweiz

Snabbaste McLaren - en hybrid

Besikta Bilprovning öppnar ny lokal i Visby

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Långfilmer och email i head up-displayen

Allt fler nya bilar har så kallad head up-display, där man som förare kan få viss information direkt i vindrutan medan man kör. Men nu har en mer avancerad uppföljare utvecklats och den kan snart finnas på marknaden.

Ledare #2: Flykten från hönsgården

Defa lanserar nytt laddkoncept

Autoexperten stödjer svensk e-sportarena

Swedac tillbakavisar SFVF:s kritik

SFVF kritiserar Transportstyrelsen och Swedac

Opel ska kapa upp till 4 100 jobb

Biltillverkaren Opel gör sig redo för tuffare tider. Totalt kapar ledande biltillverkare 80 000 jobb de närmaste åren.

Nu öppnar Automässan

I dag slår Automässan upp portarna på Svenska Mässan i Göteborg. Över 270 utställare står redo att möta cirka 17 000 besökare.

Årets Reservdelsperson: "Det roligaste är att prata med kunderna"

Årets Reservdelsperson behöver ordning och reda för att kunna ge kunderna bästa service. Och hon gillar rutiner.

Formac utvecklar säkerhetspaket för elbilsreparationer

Nya Renault Clio säkrast i supermini-klassen

Tuffare tag mot bilmålvakter

Kvdbil ny partner i 2030-sekretariatet

BMW först att erbjuda 5G

Fuchs döper om sina oljefamiljer

Ny miljözon förbjuder bilar från 2009 och tidigare

Ledare #1: Vad säger kristallkulan om 2030?

Begagnatförsäljningen ökade i december

Transportföretagen satsar inför 2020

Branschstandard för hantering av elfordon

Volkswagen höjer prognosen − en miljon elbilar redan 2023

Se alla Företagens egna nyheter

8 nya referenser i programmet av extra vattenpumpar

Dragkrok BMW X4 nyheter från GDW

Vårstädning på Yallotrade!

Tack för ditt besök på Automässan!

Dragkrok Kia Niro PHEV MY20 fron Dansk Anhængertræk GDW

Ny inspiration till arbetet med aktivering av arbetslösa

Full fart på Automässan 2020

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Peugeot 508 SW II Dragkrok

Lärare och elever träffar motobranschen på Automässan

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar Sverige

GDW på Automässen med det nya avtagbara dragkroksystemet

Kia XCeed Dragkrok fast + T60 System

Välkommen Daniel

Tips för att välja biokompatibelt smörjmedel - G A's Blogg

Renault Clio V Dragkrok T60 fast GDW

Coil-over och dragfjädrar till BMW bagagelucka

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

PPG Refinish Kursprogram år 2020 är klart! ✔

Möt oss på Automässan 15-18 Januari

Välkomna till vår monter

Vi söker Ekonomiansvarig

Renare miljö i STCC!

Schaeffler på Automässan 2020

Nytt stipendium för industriell innovation har instiftats

Sänd till en kollega

0.109