23948sdkhjf

Groupe Renault sålde 3.9 miljoner bilar world wide förra året

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

I Sverige sålde Groupe Renault 24 048 fordon under 2018 med en privatmarknadsandel på 4,9 procent av totalmarknaden. Det är rekord sedan 2011.

Renault ligger etta i småbilsklassen i Sverige med 7 668 sålda bilar och 16,3 procent marknadsandel, vilket är högsta andelen sedan 2013. Captur är etta och mest sålda modellen i B-segmentet för crossovers, Clio ligger på andra plats i småbilsklassen och ZOE har en andra-plats i elbilssegmentet med 1 663 sålda bilar.

Groupe Renault sålde 3 884 299 fordon 2018. Renault stod för 2 532 567 bilar (-5,2 procent) och Dacia sålde totalt 700 798 bilar (+7,0 procent) world wide och nådde nytt försäljningsrekord i Europa med 511 622 sålda bilar (+ 10,3 procent). Lada-försäljningen ökade med 18,7 procent till 398 282 registreringar och Renault Samsung Motors föll med 14,9 procent till 84 954 fordon. Jinbei och Huasong sålde tillsammans 165 603 bilar.

För elbilarna ökade försäljningsvolymerna world wide med 36,6 procent under året (mer än 49 600 fordon), med en ökning under andra halvåret (+ 62,1 procent). Renault leder marknaden i Europa med 22,2 procent i marknadsandel. ZOE ökade med 26,1 procent (39 458 fordon) och Kangoo Z.E. med 105,1 procent (8 747 fordon).

Renaults transportbilar nådde rekordhög försäljning 2018 trots nedgången i Turkiet och Argentina, två viktiga marknader i segmentet. Lätta transportbilar ökade koncernens försäljning med 33,7 procent med Jinbei och Huasong. 

Renaults försäljning i Europa var stabil (+ 0,5 procent) på en marknad som ökade med 0,2 procent. Koncernens tillväxt kommer främst från segment B (Clio, Captur, Sandero) och Nya Duster. Clio ligger två i försäljning i sin klass i Europa och Captur ligger etta som cross over modell i sin klass. 

Groupe Renault bedriver sin Drive the Future-plan genom en internationell expansion, med registreringar som representerar 50,6 procent av den totala försäljningen (mot 49,2 procent år 2017), tack vare integrationen av varumärkena Jinbei och Huasong, trots försäljnings-minskningen i Turkiet och Indien och upphörande av försäljningen i Iran sedan början av september.

Ryssland är Renaultkoncernens näst största marknad i försäljningsvolymer: 12,8 procent. Groupe Renault leder marknaden där en av fyra sålda bilar är en Lada eller en Renault. Försäljningen ökade med 10,9 procent. Renaults volymer låg stabilt med 137 062 sålda fordon i väntan på lanseringen av Arkana 2019. LADA ökade med 15,6 procent till 360 204 sålda fordon, och en marknadsandel på 20 procent (+0,5 poäng) tack vare framgångsrika nyheter i sortimentet. LADA Vesta är den bilmodell som säljer bäst i Ryssland.

I Brasilien ökade koncernens försäljning med 28,5 procent på en marknad som återhämtat sig och ökat med 13,6 procent. Nästan 215 000 sålda fordon och en marknadsandel som uppgick till 8,7 procent (+1,0 poäng) tack vare ett bra resultat med Kwid som sålde mer 67 000 bilar.

I Afrika stärkte koncernen sitt ledarskap med 18,1 procent i marknadsandel, med 218 797 fordon sålda tack vare en bra prestation i Marocko, Sydafrika och Egypten. Marknadsandelen i Marocko uppgick till 43 procent med en försäljningsvolym på 7 procent. Dacia upprätthåller sitt ledarskap med Dokker och Logan, de två bästsäljarna. Renault ökade med 14,9 procent till mer än 26 000 enheter i Sydafrika, vilket ger en marknadsandel på 4,9 procent. I Egypten låg marknadsandelen på 11,4 procent, med 20 504 sålda bilar. I Indien minskade försäljningen med 26,8 procent på en marknad som ökade med 8,4 procent i avvaktan på lanseringen av ett nytt fordon som planeras under andra halvåret 2019.

I Kina fortsätter koncernen att genomföra planen "Drive the Future". Dongfeng-Renault minskade med 26,9 procent i väntan på lanseringen av nya modeller 2019. Lanseringen av joint venture-företaget RBJAC (Jinbei / Huasong) går bra. Koncernen stärks i elbilssegmentet och är offensiva genom att investera i JM EV, den femte största elfordonstillverkaren. Sammantaget uppgick koncernens volymer i Kina till 216 699 enheter genom att integrera Jinbei / Huasong.

Världsmarknaden förväntas bli stabilare 2019 jämfört med 2018 och även Europamarknaden. Den ryska marknaden förväntas växa med minst 3 procent och den brasilianska marknaden med 10 procent. Med detta som bakgrund räknar Groupe Renault med en viss ökning av försäljningen 2019, som accelererar under andra halvåret, tack vare lanseringen av nya internationella modeller och lanseringen av Nya Clio, koncernens flaggskeppsmodell i Europa.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

KPMG har utvärderat 25 länders beredskap inför introduktionen av självkörande fordon och Sverige är ett av de länder som ligger i framkant. MotorMagasinet presenterar här ett sammandrag av rapporten.

BMW M kommer med helt nya X-modeller

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

Idag startar Rally Sweden Nya rallyesset tänker utmana världseliten

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Nyhetsbrev

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Arkiv

Dansk diagnosportal guidar i felkodsdjungeln

Rätt fordonsdata till rätt pris. Detta säger sig företaget bakom nätportalen Auto Frontal kunna erbjuda.

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Skatteverket ska kolla bilverkstäder i jakten på svartarbete

I år fortsätter Skatteverket granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor. Det gäller branscher som bilverkstäder och restauranger samt skönhetsbranschen och byggsektorn.

SFVF har bjudit in den nye konsumentansvarige ministern till verkstadsbesök

Landets nya civilminister, som också har ansvar för konsumentfrågorna, Ardalan Shekarabi (S) har ställt sig positiv till att besöka en verkstad för att få mer information om hur bilverkstadsbranschen fungerar.

Exclusive Cars väljer Dekra för sin kvalitetsutveckling

Renault godkänner HVO 100

Svenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019

Efter en tre dagar lång och intensiv uttagningsprocess har beslutet fattats: Erik Johansson är BMW Motorsport Junior 2019.

Bilia fortsätter sin expansion av Netbil Begagnat

En av Mekonomens modernaste verkstäder utanför Stockholm

1

Därför är brinnande gasbilar svåra att släcka

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Chans för Volvo Cars att vinna världstävling -igen

Autolivs grundare Lennart Lindblad har avlidit

Lennart Lindblad, grundare av världsföretaget Autoliv har avlidit vid 89 års ålder efter en tids sjukdom.

Wayke skärper säkerheten mot mätarfiffel

Wayke, Sveriges näst största marknadsplats för bilar, skärper säkerheten ytterligare efter TV4-granskningen som visar att Transportstyrelsen har gett ut felaktiga uppgifter om ett antal bilars mätarställning.

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Ny UV-grundfyller från Basf

Högsby är Årets Bilkommun 2018

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

PowerCell i nytt samarbete med Bosch om bränslecellsstackar

Se alla Företagens egna nyheter

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Intelligenta och digitala registreringsskyltar

Hur man monterar bananformad spiralfjädrar korrekt

Silikondamasker åter i lager!

Reparationssats till differentialen i Nissan Navarra/Pathfinder

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Arbetsbelysning LED

Nudging - ett verktyg för hållbara val

Lazer Triple-R Elite 750

Drivaxel till Toyota Rav 4

Ny drivknut till Renault Clio

Främre kardan till VW Touareg

Nytt Partikelfilter Ford Transit 2.2 TDCi

Ny drivaxel till Volvo V40

Sänd till en kollega

0.109