23948sdkhjf

Groupe Renault sålde 3.9 miljoner bilar world wide förra året

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

I Sverige sålde Groupe Renault 24 048 fordon under 2018 med en privatmarknadsandel på 4,9 procent av totalmarknaden. Det är rekord sedan 2011.

Renault ligger etta i småbilsklassen i Sverige med 7 668 sålda bilar och 16,3 procent marknadsandel, vilket är högsta andelen sedan 2013. Captur är etta och mest sålda modellen i B-segmentet för crossovers, Clio ligger på andra plats i småbilsklassen och ZOE har en andra-plats i elbilssegmentet med 1 663 sålda bilar.

Groupe Renault sålde 3 884 299 fordon 2018. Renault stod för 2 532 567 bilar (-5,2 procent) och Dacia sålde totalt 700 798 bilar (+7,0 procent) world wide och nådde nytt försäljningsrekord i Europa med 511 622 sålda bilar (+ 10,3 procent). Lada-försäljningen ökade med 18,7 procent till 398 282 registreringar och Renault Samsung Motors föll med 14,9 procent till 84 954 fordon. Jinbei och Huasong sålde tillsammans 165 603 bilar.

För elbilarna ökade försäljningsvolymerna world wide med 36,6 procent under året (mer än 49 600 fordon), med en ökning under andra halvåret (+ 62,1 procent). Renault leder marknaden i Europa med 22,2 procent i marknadsandel. ZOE ökade med 26,1 procent (39 458 fordon) och Kangoo Z.E. med 105,1 procent (8 747 fordon).

Renaults transportbilar nådde rekordhög försäljning 2018 trots nedgången i Turkiet och Argentina, två viktiga marknader i segmentet. Lätta transportbilar ökade koncernens försäljning med 33,7 procent med Jinbei och Huasong. 

Renaults försäljning i Europa var stabil (+ 0,5 procent) på en marknad som ökade med 0,2 procent. Koncernens tillväxt kommer främst från segment B (Clio, Captur, Sandero) och Nya Duster. Clio ligger två i försäljning i sin klass i Europa och Captur ligger etta som cross over modell i sin klass. 

Groupe Renault bedriver sin Drive the Future-plan genom en internationell expansion, med registreringar som representerar 50,6 procent av den totala försäljningen (mot 49,2 procent år 2017), tack vare integrationen av varumärkena Jinbei och Huasong, trots försäljnings-minskningen i Turkiet och Indien och upphörande av försäljningen i Iran sedan början av september.

Ryssland är Renaultkoncernens näst största marknad i försäljningsvolymer: 12,8 procent. Groupe Renault leder marknaden där en av fyra sålda bilar är en Lada eller en Renault. Försäljningen ökade med 10,9 procent. Renaults volymer låg stabilt med 137 062 sålda fordon i väntan på lanseringen av Arkana 2019. LADA ökade med 15,6 procent till 360 204 sålda fordon, och en marknadsandel på 20 procent (+0,5 poäng) tack vare framgångsrika nyheter i sortimentet. LADA Vesta är den bilmodell som säljer bäst i Ryssland.

I Brasilien ökade koncernens försäljning med 28,5 procent på en marknad som återhämtat sig och ökat med 13,6 procent. Nästan 215 000 sålda fordon och en marknadsandel som uppgick till 8,7 procent (+1,0 poäng) tack vare ett bra resultat med Kwid som sålde mer 67 000 bilar.

I Afrika stärkte koncernen sitt ledarskap med 18,1 procent i marknadsandel, med 218 797 fordon sålda tack vare en bra prestation i Marocko, Sydafrika och Egypten. Marknadsandelen i Marocko uppgick till 43 procent med en försäljningsvolym på 7 procent. Dacia upprätthåller sitt ledarskap med Dokker och Logan, de två bästsäljarna. Renault ökade med 14,9 procent till mer än 26 000 enheter i Sydafrika, vilket ger en marknadsandel på 4,9 procent. I Egypten låg marknadsandelen på 11,4 procent, med 20 504 sålda bilar. I Indien minskade försäljningen med 26,8 procent på en marknad som ökade med 8,4 procent i avvaktan på lanseringen av ett nytt fordon som planeras under andra halvåret 2019.

I Kina fortsätter koncernen att genomföra planen "Drive the Future". Dongfeng-Renault minskade med 26,9 procent i väntan på lanseringen av nya modeller 2019. Lanseringen av joint venture-företaget RBJAC (Jinbei / Huasong) går bra. Koncernen stärks i elbilssegmentet och är offensiva genom att investera i JM EV, den femte största elfordonstillverkaren. Sammantaget uppgick koncernens volymer i Kina till 216 699 enheter genom att integrera Jinbei / Huasong.

Världsmarknaden förväntas bli stabilare 2019 jämfört med 2018 och även Europamarknaden. Den ryska marknaden förväntas växa med minst 3 procent och den brasilianska marknaden med 10 procent. Med detta som bakgrund räknar Groupe Renault med en viss ökning av försäljningen 2019, som accelererar under andra halvåret, tack vare lanseringen av nya internationella modeller och lanseringen av Nya Clio, koncernens flaggskeppsmodell i Europa.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är Hedin Bils expansion 2018

Här är Nordens största anläggning för husbilar och husvagnar

Snickare elektriker – och fordonstekniker. Sveriges största försäljningsanläggning för husbilar och husvagnar behöver rekrytera brett för att kunna bemanna sin verkstad.

Skadade el- och gasbilar i fokus på Inspirationsdagen i Göteborg 10 maj

Den 10 maj är det premiär för Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg. En dag med ett riktigt skarpt program och med massor av tips om hur man öka sin försäljning i verkstaden. Dessutom erbjuds möjligheten att se den senaste tekniken för verkstäder - teknik som leder in i framtiden.

Hedin Bil: starkt resultat trots kraftig tillväxt

LBM Autoparts storsatsar på utökat sortiment och klassiska amerikanska bilar

LBM Autoparts sortiment av reservdelar och renoverings-kit till växellådor växer rejält, och en kategori man satsar stort på är delar till klassiska amerikanska bilar.

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Nyhetsbrev

Ny tjänst hjälper verkstaden att snabbt uppfylla certifiering och lagkrav

KlarOK är ett kvalitets- och ledningssystem som är byggt för extrem enkelhet. På bara några få veckor kan verkstaden t ex bli klar för certifiering till Godkänd Bilverkstad.

Arkiv

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny unik fordonsutbildning i Malmö när ProMeister satsar på vuxna

Möte om riskhantering vid arbete med e-fordon och gasfordon

Publiksuccé för Skandinaviens största bil- och mc-show

I år kom inte mindre än 76 773 besökare till Elmia i Jönköping för att kika på de över fyra hundra utställningsfordonen och för att umgås och ha kul.

800 kg förfalskade kullager ska förstöras

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

USA öppnar litium-gruva - igen

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

1

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Nytt rekordår för DEFA

Opel gör trendbrott med vinst

Se alla Företagens egna nyheter

Den 28 april är det World Day for Safety & Health at work!

Utvidgning av programmet för elektriska gasfjädrar och egen testutrustning

Skåphurtsen för framtidens verkstad

Damien Germés är förste Europe på posten som NGK SPARK PLUGS VD.

Snart är sommaren här - dags för AC!

Fordonsbelysning - Volkswagen Amarok

Få 40.000:- för din gamla hjulinställare

13 delar till Tesla modell S

NEXA - för din säkerhet vid brand

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverks...

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Sänd till en kollega

0.12