23948sdkhjf

Groupe Renault sålde 3.9 miljoner bilar world wide förra året

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

I Sverige sålde Groupe Renault 24 048 fordon under 2018 med en privatmarknadsandel på 4,9 procent av totalmarknaden. Det är rekord sedan 2011.

Renault ligger etta i småbilsklassen i Sverige med 7 668 sålda bilar och 16,3 procent marknadsandel, vilket är högsta andelen sedan 2013. Captur är etta och mest sålda modellen i B-segmentet för crossovers, Clio ligger på andra plats i småbilsklassen och ZOE har en andra-plats i elbilssegmentet med 1 663 sålda bilar.

Groupe Renault sålde 3 884 299 fordon 2018. Renault stod för 2 532 567 bilar (-5,2 procent) och Dacia sålde totalt 700 798 bilar (+7,0 procent) world wide och nådde nytt försäljningsrekord i Europa med 511 622 sålda bilar (+ 10,3 procent). Lada-försäljningen ökade med 18,7 procent till 398 282 registreringar och Renault Samsung Motors föll med 14,9 procent till 84 954 fordon. Jinbei och Huasong sålde tillsammans 165 603 bilar.

För elbilarna ökade försäljningsvolymerna world wide med 36,6 procent under året (mer än 49 600 fordon), med en ökning under andra halvåret (+ 62,1 procent). Renault leder marknaden i Europa med 22,2 procent i marknadsandel. ZOE ökade med 26,1 procent (39 458 fordon) och Kangoo Z.E. med 105,1 procent (8 747 fordon).

Renaults transportbilar nådde rekordhög försäljning 2018 trots nedgången i Turkiet och Argentina, två viktiga marknader i segmentet. Lätta transportbilar ökade koncernens försäljning med 33,7 procent med Jinbei och Huasong. 

Renaults försäljning i Europa var stabil (+ 0,5 procent) på en marknad som ökade med 0,2 procent. Koncernens tillväxt kommer främst från segment B (Clio, Captur, Sandero) och Nya Duster. Clio ligger två i försäljning i sin klass i Europa och Captur ligger etta som cross over modell i sin klass. 

Groupe Renault bedriver sin Drive the Future-plan genom en internationell expansion, med registreringar som representerar 50,6 procent av den totala försäljningen (mot 49,2 procent år 2017), tack vare integrationen av varumärkena Jinbei och Huasong, trots försäljnings-minskningen i Turkiet och Indien och upphörande av försäljningen i Iran sedan början av september.

Ryssland är Renaultkoncernens näst största marknad i försäljningsvolymer: 12,8 procent. Groupe Renault leder marknaden där en av fyra sålda bilar är en Lada eller en Renault. Försäljningen ökade med 10,9 procent. Renaults volymer låg stabilt med 137 062 sålda fordon i väntan på lanseringen av Arkana 2019. LADA ökade med 15,6 procent till 360 204 sålda fordon, och en marknadsandel på 20 procent (+0,5 poäng) tack vare framgångsrika nyheter i sortimentet. LADA Vesta är den bilmodell som säljer bäst i Ryssland.

I Brasilien ökade koncernens försäljning med 28,5 procent på en marknad som återhämtat sig och ökat med 13,6 procent. Nästan 215 000 sålda fordon och en marknadsandel som uppgick till 8,7 procent (+1,0 poäng) tack vare ett bra resultat med Kwid som sålde mer 67 000 bilar.

I Afrika stärkte koncernen sitt ledarskap med 18,1 procent i marknadsandel, med 218 797 fordon sålda tack vare en bra prestation i Marocko, Sydafrika och Egypten. Marknadsandelen i Marocko uppgick till 43 procent med en försäljningsvolym på 7 procent. Dacia upprätthåller sitt ledarskap med Dokker och Logan, de två bästsäljarna. Renault ökade med 14,9 procent till mer än 26 000 enheter i Sydafrika, vilket ger en marknadsandel på 4,9 procent. I Egypten låg marknadsandelen på 11,4 procent, med 20 504 sålda bilar. I Indien minskade försäljningen med 26,8 procent på en marknad som ökade med 8,4 procent i avvaktan på lanseringen av ett nytt fordon som planeras under andra halvåret 2019.

I Kina fortsätter koncernen att genomföra planen "Drive the Future". Dongfeng-Renault minskade med 26,9 procent i väntan på lanseringen av nya modeller 2019. Lanseringen av joint venture-företaget RBJAC (Jinbei / Huasong) går bra. Koncernen stärks i elbilssegmentet och är offensiva genom att investera i JM EV, den femte största elfordonstillverkaren. Sammantaget uppgick koncernens volymer i Kina till 216 699 enheter genom att integrera Jinbei / Huasong.

Världsmarknaden förväntas bli stabilare 2019 jämfört med 2018 och även Europamarknaden. Den ryska marknaden förväntas växa med minst 3 procent och den brasilianska marknaden med 10 procent. Med detta som bakgrund räknar Groupe Renault med en viss ökning av försäljningen 2019, som accelererar under andra halvåret, tack vare lanseringen av nya internationella modeller och lanseringen av Nya Clio, koncernens flaggskeppsmodell i Europa.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Nyhetsbrev

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Arkiv

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Sänd till en kollega

0.128