23948sdkhjf

En av Mekonomens modernaste verkstäder utanför Stockholm

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Mekonomen Eklanda i Göteborg är förmodligen en av landets största och modernaste allbilverkstäder utanför Stockholm.

Verkstaden stod klar i juli 2017 och Preqas (dåvarande Opus Equipment) har svarat för såväl verkstadslayout som verkstadsutrustning, medan JB Maskinteknik skött det praktiska.

– Verkstaden är både modern och attraktiv som arbetsplats, menar Jonas Carlsson, verkstadschef och delägare.

 Den nybyggda Mekonomen-verkstaden med den vidhängande bildelsbutiken är fräsch och offensivt förlagd mitt i det expansiva bilhandelsområdet Eklanda i sydvästra Göteborg. Den 1000 kvadratmeter stora och förhyrda byggnaden delas 50/50 mellan verkstad och butik/lager.

I entresol finns ytterligare 300 kvadratmeter som utgörs av personalutrymmen och kontor.

 – Modernt, funktionellt och ombonat, menar Jonas Carlsson och gör en jämförelse med de tidigare lokalerna i Svenska Bils gamla Saab/Opel-anläggning i Högsbo, ett par kilometer längre bort.

Vi möter Jonas tillsammans med Niclas Kollbratt, regionansvarig för Göteborg och Västsverige hos fordonsverkstadsutrustaren och leverantören Preqas.

I verkstaden finns lite begagnat, som däck- och balanseringsmaskiner, från den gamla verkstaden i Högsbo, men det mesta är nytt från Preqas. En investering i modern konkurrenskraftig verkstadsutrustning på närmare två miljoner kronor.

– Satsar man på kvalitet redan från början håller det längre samtidigt som risken för driftstörningar minskar, menar Jonas.

Det är en modern verkstad med en port och arbetsplatserna tvärställda som gör det enkelt att köra in och backa ut. Bromsprovaren är monterad lätt på tvären, off centre, i anslutning till verkstadsporten. Detta gör det lite smidigare att köra in. Nära entrén finns även den nya hjulinställningsmaskinen, en Hunter Hawk Eye Elite.

Av de 8 lyftarna är 6 saxlyftar respektive 2 pelarlyftar – alla från Stenhöj. Inom diagnostik arbetar de i huvudsak med Mekonomens instrument.

– Saxlyften gör vanligt servicearbete mer ergonomisk, medan pelarlyftens förtjänster är när man ska arbeta under bilen, vilket i sig blir allt mer sällan, säger Niclas Kollbratt från Preqas.

Det är viktigt att det ska vara lättarbetat och fräscht. En bra arbetsplats, är viktig enligt Jonas.

– Det är bra med en attraktiv arbetsplats när man ska rekrytera. Vi har samma problem som många andra i branschen – det är svårt att finna duktiga mekaniker. Det är verkligheten för etablerade verkstäderna i storstadsområdena, konstaterar han.

Idag arbetar 6 mekaniker på verkstaden samtidigt som det finns 8 arbetsplatser med lyft. Dessutom finns det 2 kundmottagare samt Jonas själv.

Huvudprincipen är att alla mekaniker arbetar som personlig servicetekniker, det vill säga med en nära och personlig kundkontakt. Ingen ”skyddad verkstad” utan som mekaniker måste man vara både artig och trevlig samt kommunikativ. En duktig personlig servicetekniker är lika mycket en säljare, som Jonas uttrycker det.

– Våra kunder värdesätter det, vi är topprankade på Reco och kunderna rekommenderar oss. Sett till kundstruktur ser den ut som bilarna på gatan. Uppdragen fördelas 50/50 mellan ren service och reparation. Om vi ser till reparationerna så avser de allt mer att släcka varningslampor. I sig är det en utmaning när man arbetar allbil, samtidigt som man blir en duktig problemlösare, berättar Jonas om vardagen för Mekonomen Eklanda, Göteborg.

Saxlyftar från Stenhöj    

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Nyhetsbrev

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Arkiv

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Antal elbilar ökar och det är Tesla Model 3 som driver på

Samtidigt som effektfrågan debatteras flitigt fortsätter antal laddbara bilar att öka. Tesla Model 3 fortsätter att driva beståndsutvecklingen bland elbilarna. Nya studier visar emellertid att stora ökningar av elbilsbeståndet kan göras utan att ytterligare nätkapacitet behöver byggas ut.

Mopedens dag en folkfest i norr

Nu är det dags att nominera till MotorGalan

Den 14 november är det dags för MotorGalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Men innan dess är det dags att nominera till de olika kategorierna. Den 13 augusti är sista dag att nominera.

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Hjulinställning - ACTIA 3DLite

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

Nytt effektivt sätt att kolla oljemängden i faten!

Sänd till en kollega

0.103