23948sdkhjf

Fortsatt hög skadestatistik för mopedbilar

De senaste åren har skadorna med mopedbilar ökat kraftigt och trenden tycks fortsätta på det spåret enligt ny statistik från försäkringsbolaget If.

Mopedbilarna har blivit allt mer populära och förra året varnade If för riskerna med dessa. På grund av deras konstruktion är krocksäkerheten låg och eftersom maxhastigheten är 45 kilometer i timmen skapar det ofta oreda i trafiken då de får framföras som vilken annan bil som helst. I år har man sett ett ökat antal registrerade mopedbilar, 1380 stycken mellan januari och augusti. Det kan jämföras med 777 förra året under samma period och en ökning på 78 procent.

Enligt Ifs statistik ökade vagn- och personskadorna kraftigt i fjol, men hittills i år verkar det ha bromsat in något.

Vi har sett kraftiga ökningar de tre senaste åren, så det är förstås positivt att den trenden åtminstone inte verkar fortsätta i samma takt, säger Johan Granholm, motorexpert på If, i ett pressmeddelande.

Men han anser att riskerna är fortsatt uppenbara då en mopedbil endast får väga 425 kilo och det leder till att många viktiga säkerhetssystem som finns i vanliga personbilar prioriteras bort. Att de dessutom får köras på allmänna vägar där andra trafikanter kan ha en hastighetsbegränsning på upp till 100 kilometer i timmen gör att farliga omkörningar och liknande kan leda till allvarliga olyckor, menar Johan Granholm.

Fakta:

Antal skadade bilar

2016: 60

2017: 110

2018: 147

Antal skadade personer

2016: 26

2017: 63

2018: 96

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.081