Svarta listans företag står kvar i två år
När tv-programmet Plus i vintras började granska bilhandeln blev det en del rubriker. Plus redaktion tittade bland annat närmare på i vilken utsträckning bilhandlare som anmälts till ARN väljer att följa nämndens beslut. Beslutet är inte juridiskt bindande, men både medlemsorganisationerna MRF och SFVF kräver att deras medlemsföretag följer ARN:s rekommendationer. Detta krav ställer även Blocket på samtliga företag som saluför sina bilar på sajten.
Tidningen Råd & Rön publicerar namnen på alla de företag som väljer att inte följa ARN:s beslut och de hamnar då på den så kallade svarta listan.
– Listan uppdateras två gånger per år, förklarar Daniel Kjellberg, chefredaktör på Råd & Rön. Tidig vinter och tidig höst. Företag som sätts upp på listan finns kvar i två år.
Råd & Rön begär ut alla ARN-ärenden där konsumenten fått rätt, och där ARN:s notering är att företaget inte gett rättelse. I god tid inför publicering kontaktar tidningen både företag och konsument för att kontrollera om detta förändrats. En del tvister blir lösta efter Råd & Röns kontakt och aktuellt företag publiceras då inte på listan.
Det har alltså i regel gått lång tid från ARN-beslut till Råd & Röns publicering, och har tvisten då inte lösts anser tidningen att det finns ett allmänintresse i att berätta vilka företagen som inte följer ARN är.
Råd & Rön gör inte löpande efterkontroller på hur det har gått i tvisterna, berättar Daniel Kjellberg.
– Däremot har alla parter fortsatt kontaktvägar till oss och får vi vetskap om att en tvist lösts, enligt ARN:s rekommendation, efter publicering stryks aktuellt företag från den listan på vår sajt.
Joachim Due-Boje är servicemarknadsansvarig på MRF och sitter även som ledamot i ARN:
– Alla ärenden som bedöms hos ARN är rekommendationer, säger han. I ett lag om fyra personer är två på konsumentsidan och två på branschsidan samt en enväldig domare som har sista utfallet. Det händer att branschföreträdarna skriver sig skiljaktiga på ett beslut för att man tycker att att beslutet är felaktigt.
Det ska sägas att det är inte alltid till företagens fördel som domaren dömer eftersom de i huvudsak är konsumentjurister. Och det är ju därför ARN finns – för konsumenten.
– När det kommer till ett utlåtande från ARN gäller det att titta på alla aspekter, inte bara vad det slutliga avgörandet är, förklarar Joachim Due-Boje.
Skulle en eller båda parterna vara missnöjd med ARN:s rekommendation har man alltid rätt att vända sig till tingsrätten för att få ett juridiskt bindande beslut.