23948sdkhjf

Ledare #2: Flykten från hönsgården

Bilmogulens otroliga flykt från den japanska rättvisan ändrar egentligen ingenting. Carlos Ghosn har tappat sitt inflytande.

Många var naglarna som tuggades korta inför presskonferensen. Vad skulle Carlos Ghosn, en gång härskare över det enorma Renault-Nissan-Mitsubishi-imperiet, haspla ur sig? Efter drygt ett år i den japanska rättvisans händer dök han plötsligt upp i Libanon dagen innan nyårsafton. Den japanska rättvisan kliade sig i huvudet.

Flykten var som tagen ur en Hollywoodtrailer. Övervakningskameror hade registrerat hur Ghosn hade lämnat sin husarrest på eftermiddagen den 29 december. Vad som hände sedan är att Ghosn träffade ett par "säkerhetsexperter", konsulter med militär bakgrund, som satte honom på ett snabbtåg till Osaka.

Där klev han ner i en fraktlåda för ljudutrustning och lastades ombord på ett privatplan med destination Turkiet för att sedan fara vidare till Libanon, ett land utan utlämningsavtal med Japan. Ghosn har dessutom libanesiskt medborgarskap, eftersom den Brasilienfödde fransmannens föräldrar kom därifrån. Och i Libanon har han folkets och maktens stöd.

Så där stod det japanska rättsväsendet med lång näsa, en rättsapparat som åtalat Ghosn för att ha svindlat bort enorma summor för att finansiera sitt eget inte så magra leverne. Och i Japan är det inte vanligt att bli frikänd om man väl har blivit åtalad.

Men Ghosn själv har hela tiden högljutt bedyrat sin oskuld och hävdat att han blivit utsatt för en komplott. "Jag har inte flytt rättvisan. Jag har flytt orättvisa och politisk förföljelse", sade han när han landat i Libanon.

Så kom dagen, den 8 januari, när Ghosn skulle hålla presskonferens och avslöja de, som enligt hans egen utsago, hade satt dit honom. Nissan såg anfall som bästa försvar och gick ut med ett uttalande om att det fanns "obestridliga bevis" för Ghosns brottsliga beteende, inklusive felaktiga uppgifter om hans ersättning och felaktigt utnyttjande av företagets tillgångar till hans personliga fördel.

Det var en stridslysten Carlos Ghosn som ställde sig i talarstolen. Beväpnad med en mikrofon och en rejäl bunt konfidentiella dokument förklarade han, vilt gestikulerande, om vilken fruktansvärd behandling han utsatts för.

Efter att målande ha beskrivit sin isolering i cellen gick han till attack mot det japanska rättsväsendets brist på rättvisa, mot Nissan och dess chefer som kollaborerat med åklagarväsendet, hur alliansen skötts sedan hans fall från tronen, och mot Japan som land. "Jag hölls som gisslan av ett land som jag har tjänat i 17 år", sade han. Och själv är han förstås oskyldig som ett lamm.

Men faktum kvarstår: Carlos Ghosn är på flykt från rättvisan, jagad av Interpol och fast i ett litet land långt från händelsernas centrum. Så frågan man ställer sig nu är vad han ska göra härnäst, för att återfå sin relevans i en värld som gått vidare utan honom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078