23948sdkhjf

Stor miljösatsning från Micke Kågered i STCC

Innan elbilarna tar över racingvärlden vill svenska racingprofilen Micke Kågered plantera träd för att klimatkompensera sin medverkan i STCC.

Micke Kågered är en välkänd profil i svensk racing. Han har drivit racingteam i över 30 år. Allt började med dragracing och på senare tid har han fokuserat på STCC.

I väntan på att elektrifieringen tar över kör man fortfarande på bensin, om än alkylatbensinen Aspen R.

– Vi vill klimatkompensera vår racingsatsning i STCC och har därför undersökt hur mycket koldioxid som vi släpper ut under en säsong, säger Micke till Motormagasinet när vi pratar i Midlands monter på Automässan.

Midland som sedan flera år är partner med Micke Kågered Racing och förser dem med olja, tar också hand om all spillolja efteråt.

– Vi var det första oljemärket i Sverige som certifierade bilverkstäder för regenerering av spillolja, istället för att använda det som energi till cementindustrin, förklarar Jonas Udd, vd för Midland.

– Jag tror att vi är det första racingteamet i Skandinavien som gör en klimatkompensering av detta slag, berättar Micke.

Detta är något som de själva ska göra.

– Med hjälp av expertkonsultation ska vi hitta rätt mängd träd samt den bästa platsen i Sverige för plantering och sedan ska teamet själva se till att dessa träd planeras i marken, fortsätter Micke.

Om man klimatkompenserar genom att skicka iväg pengar någonstans, då vet man inte vart de tar vägen och någon ska ha en bit av kakan för att göra detta. Genom att göra det själva är man säkra på att det får den avsedda effekten och att man kan kontrollera att det blir gjort.

– Det känns superkul att kunna gå i bräschen med en sådan satsning, säger Andreas Ahlberg som är en av de tre racingförarna som kör STCC för Micke Kågered Racing 2020.

Under 2019 gjorde Micke Kågered Racing över 36 besök i gymnasieskolor och träffade över 2 000 elever på de fordonstekniska programmen. Under en sexårsperiod är det fler än 200 besök i olika skolor.

– 2019 var det första året som vi pratade elektrifiering och det är ett steg på vägen för miljön, avslutar Micke.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096