23948sdkhjf

Årets Fordonstekniker: ”Jag åkte inte till Stockholm för att förlora”

Nyckeln till framgång för Årets Fordonstekniker ligger i livskvalitet. Har man roligt på jobbet kan man klara allt!

Jörgens mjuka skånska är blygsam men aldrig tvetydig och man hör direkt att han har båda fötterna på jorden.

Som son till en svetsare på Öresundsvarvet i Landskrona såg Jörgen ingen framtid som varvsarbetare. Istället var det ett fordonsintresse som brann i pojken. Det började med cyklar och övergick snart till mopeder och när det var dags att välja inriktning på gymnasiet var fordonsgymnasiet en självklarhet.

– Jag var ganska duktig som elev och fick stipendium, berättar Jörgen. Direkt efter examen började jag arbeta på Bildeve i Landskrona och sedan har det rullat på.

Till vardags arbetar Jörgen som fordonstekniker på Mekonomen bilverkstad på Bulltofta i Malmö. Utöver den rollen handleder han även morgondagens fordonstekniker på gymnasieprogrammet Promeister fordon. En satsning som görs tillsammans med Realgymnasiet.

– Jag har elever måndag, tisdag, onsdag och så rycker jag in och gör jobb som tekniker torsdag och fredag, säger han.

I rollen som handledare låter Jörgen eleverna göra mycket av arbetet själva samtidigt som han är väldigt aktiv med att se till att arbetet görs ordentligt. I verkstaden står det tre lyftar i en solfjäderformation som låter Jörgen ha en bra överblick när han står i mitten av den. Eftersom han har en bakgrund som fordonslärare blandar han även in en del teori när det behövs.

– Som handledare guidar jag dem i deras arbete, ger dem tips och råd och kontrollerar att de gör rätt i skarpt läge, förklarar Jörgen.

På Promeister-verkstaden arbetar man i nyrenoverade lokaler och har både tillgång till all fordonsinformation samt den senaste tekniken inom Mekonomen-koncernen. Dessutom sker arbetet med riktiga kundbilar.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att arbeta med människor och när man arbetar med ungdomar blir man inte försoffad. Det gäller att vara väldigt alert för att hela tiden kunna utvecklas.

Att det är roligt att arbeta med bilar märks nog, men att det är nog så skoj att arbeta med elever är lika sant eftersom Jörgen har fått ta del av vilken resa de kan göra.

– En tidigare elev hade jag en del utmaningar med men nu arbetar hen på en viktig funktion på Koenigsegg och det hade jag aldrig kunnat tänka mig för tio år sedan! Det är otroligt roligt att se gamla elever som det har gått bra för.

Jörgen poängterar vikten för barn och ungdomar att ha bra vuxna förebilder. Han tror att hans engagemang som utbildare kan ha varit en anledning till att han blev nominerad till titeln som Årets Fordonstekniker, men att han skulle vinna hade han inte väntat sig.

– Sedan åker jag inte dit för att förlora, skrattar Jörgen!

När Jörgen började med arbeta med bilar i slutet av 1980-talet var det förgasare och brytarspetsar som gällde så han har verkligen fått följa den enorma utvecklingen till dagens teknik. Detta har gett honom ett stort bibliotek av referenser att ta till när han ska förklara något för sina elever. Och om man får tro nomineringen lyckas Jörgen med ”nyfikenhet och intresse parat med logiskt resonemang och helhetstänkande lösa de klurigaste problemen i moderna bilar. Därutöver använder han sin pedagogiska förmåga som lärare och brinner för sina APL-elever. Han är en utmärkt förebild för sina elever och lärare”.

Att få balans i livet kommer naturligt för Jörgen. Han berättar hur viktigt det är att trivas på jobbet: – Livskvalitet när man arbetar är jätteviktigt och det försöker jag också att förmedla till mina elever.

Men bilar är inget fritidsintresse för Jörgen. Det finns inget utrymme för det nu när han har familj. En sambo och två pojkar. Tillsammans bor de i en lägenhet i Lund.

Innan Jörgen fick familj var han väldigt aktiv med hundar: det var agility, elitlydnad, elitsök och elitspår:

– Med en av hundarna blev jag internationell lydnadschampion, men nu för tiden är det fullt fokus på familjen, avslutar Jörgen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078