23948sdkhjf

Mer jämställdhet i ackrediteringsvärlden

Jämställdhet har varit en icke-fråga i ackrediteringsvärlden. Det menar Swedac som nu tar initiativ till förändring och lyfter frågan till europeisk nivå. De vill att branschen ska börja agera för att tydligare bidra till att varor och tjänster tas fram med mer jämställda normer som grund.

Jämställdhetsfrågan har varit en het potatis länge i samhället, men inte lika het inom bilindustrin och särskilt inte inom ackrediteringsvärlden. Svenska myndigheten Swedac, som bland annat ackrediterar företag som kontrollerar bilverkstäder, vill nu se en förändring.

– Vi ser det som självklart att ackreditering, som är en tredjeparts-kontroll av en standard, testar miljö- och säkerhetsaspekter. Men vi har fortfarande inte några kontrollpunkter som stämmer av jämställdhet. Det är hög tid att ackrediteringsvärlden börjar arbeta aktivt med också det perspektivet, säger Ulf Hammarström, generaldirektör på Swedac.

Ett exempel som däremot fått en hel del uppmärksamhet de senaste åren är krockkuddar, som fortfarande baseras på män trots att det finns kvinnliga modeller. Och det är något som Swedac också lyfter i det här sammanhanget.

– I framtiden skulle en krockkudde som använder män som norm inte kunna produceras eftersom en standard som inte tar hänsyn till jämställdhet inte skulle kunna användas för ackreditering, säger Peter Kronvall, kommunikationschef på Swedac.

Under året ska Swedac fokusera på frågan om jämlikhet men redan nu har de lyft frågan. De har nämligen skrivit till Andreas Steinhorst, generalsekreterare för den europeiska ackrediteringsorganisationen EA. I brevet har man påtalat behovet av ett strukturerat arbete med jämställdheten och begärt att frågan sätts upp på agendan under våren när alla ackrediterade myndigheter i Europa samlas.

– Sverige är på många sätt ett föregångsland i jämställdhetsfrågor. Att vi är drivande också vad gäller jämställdhet och hur ackreditering påverkar standarder känns naturligt. Som nation har vi värdefull erfarenhet av hur ett jämställdhetsarbete kan implementeras, säger Ulf Hammarström.

Hemma i Sverige har Swedac också börjat se över hur myndigheten kan bidra till jämställdhet. Bland annat ser man över sina policy-dokument.

– Alla förändringar tar tid och kräver engagemang och energi från många parter. Samtidigt har vi inte råd att vänta allt för länge på jämlikhet i en så här viktig fråga. Förändringsarbetet börjar nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235