23948sdkhjf

Superbilen som skrivs ut i 3D-printern

Sportbilsscenens senaste tillskott har massor av effekt och en udda kabinlayout. Dessutom sker tillverkningen på ett annorlunda sätt.

Kalifornienbaserade Czinger Vehicles (som uttalas "Zinger", c:et är stumt) grundades så sent som i fjol, men redan nu visar man upp sin första produkt: en superbil som till stora delar tillverkas i 3D-skrivaren.

Czinger 21C ska visas upp på bilsalongen i Genève i början av mars och då kommer den att ha en egenutvecklad hybriddrivlina på 1 250 hästkrafter. Så ja, den ska nog räknas till samma kategori som till exempel svenska Koenigsegg: de verkliga tungviktarna. Att ta sig till 100 kilometer per timme ska gå på under två sekunder.

Vad som gör just Czinger 21C speciell, utöver effektsiffran, är kanske den centralt placerade förarplatsen, med passageraren placerad bakom föraren ungefär som på en motorcykel. Men än mer udda är att stora delar av bilen tagits fram med hjälp av additiv tillverkning. Kort sagt är den utskriven i en 3D-printer.

Czinger själva säger att 21C är ett "evolutionärt språng i skapandet av prestandafordon" och att den utvecklas, tillverkas och monteras i Los Angeles av 2000-talets ingenjörer och mekaniker.

Och det är väl tur det, för annars hade vi nog hamnat i fel århundrade. Tjugohundratalet har ju ett par decennier på nacken vid det här laget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094