23948sdkhjf

Preem redovisar palmoljan

Nu lägger Preem palmoljekorten på bordet. Framgent kommer företaget öppet redovisa de råvaror som används till förnybara bränslen som HVO-diesel.

Preems beslut har uppfattats och uppskattats av föreningen Gröna Bilister som skickat ut ett pressmeddelande. Man skriver bland annat: För att avgöra om förnybara drivmedel är hållbara måste vi känna till deras ursprung. Detta är särskilt viktigt för förnybar diesel HVO: den tillverkas ofta av palmoljebaserade produkter, vilket enligt EU ökar risken för regnskogsskövling i Sydostasien.

Läs också: Inget nytt Preemraff i Lysekil

Idag är det inte lagkrav på drivmedelsföretag att deklarera råvaruinnehåll och ursprung i diesel och bensin, skriver Preem på sin hemsida. Företaget har ändå beslutat att offentliggöra information om de förnybara drivmedlens råvaror och ursprung.

Av den HVO som Preem producerade år 2019 tillverkades 53 procent av talloljeprodukter och 47 procent av animaliska fettsyror. Preem köper också färdig HVO som de säljer vidare. De sålde ingen HVO baserad på palmolja år 2019. Däremot baserades 6 procent av den HVO de sålde på PFAD (Palm Oil Fatty Acid) som är en biprodukt vid produktion av palmolja. Den PFAD som användes till HVO100 i Preems försäljning kom huvudsakligen från Indonesien.

Preem uppger att de i huvudsak använder PFAD till den HVO de säljer i ren form under namnet HVO100 och till de företagskunder som efterfrågar sådan. I år planerar de att lägga ner försäljningen av HVO100 eftersom utbudet på marknaden av HVO100 fri från palmoljebaserade produkter är mycket begränsat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078