23948sdkhjf

FKG välkomnar regeringens krispaket

Fordonskomponentgruppen, FKG, välkomnar regeringens och januaripartiernas krispaket för svenska företag och jobb. Viktiga och välkomna regeringsinsatser för jobb och företagande, säger man.

Regeringen och samarbetspartierna i januariöverenskommelsen föreslår ett nytt system för korttidspermittering och ska ta över sjuklöneansvaret i två månader. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens den 16 mars.

Läs också: Rotavdrag för laddstolpe föreslås

I förslaget finns också en likviditetsförstärkning och riktade åtgärder mot egenföretagare. Hela krispaketet omfattar upp till 300 miljarder kronor om alla åtgärder utnyttjas fullt ut, enligt samarbetspartierna. Det rapporterar Omni Ekonomi.

Beskedet välkomnas av Fordonskomponentgruppen, FKG. I ett pressmeddelande säger man att det handlar om viktiga och välkomna regeringsinsatser för jobb och företagande.

– Det är bra att regeringen och staten visar handlingskraft för att lindra de ekonomiska effekterna av coronavirusets eskalerande utbredning och en allt osäkrare konjunktur i kölvattnet av finansiell oro i och med pandemin, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG.

Han menar att finans- och fordonskriserna 2008–2009 bara vara en krusning jämfört med det som pågår nu.

Läs också: Äldre bilar kan drabbas av reduktionsplikten

– Därför krävs det modiga beslut för att stötta näringslivet som är grunden för tillväxt och därmed skapandet av välfärd. Det är bra att staten går in som ekonomisk garant vid korttidspermittering, det är bra staten tar över sjuklöneansvaret under två månader och det är också bra att staten erbjuder likviditetsförstärkning genom anstånd med betalning av arbetsgivaravgift, preliminärskatt på lön, och mervärdesskatt som redovisas månads- eller kvartalsvis, säger Fredrik Sidahl.

Frågan om ett mer flexibelt system för korttidsarbete är sedan många år tillbaka en hjärtefråga för FKG:s medlemsföretag inom leverantörsindustrin, något som Motormagasinet tidigare rapporterat.

– I sviterna av finanskrisen försvann 10 000 jobb inom vår del av sektorn, samtidigt som svensk leverantörsindustris konkurrenskraft försvagades. I mångt och mycket hade ett mer flexibelt system för korttidsarbete lindrat konsekvenserna då, säger Fredrik Sidahl.

I uttalandet säger sig FKG ställa sig helhjärtat bakom regeringsmajoritetens krispaket och erbjuder sig att bli en aktiv partner i det utredningsuppdrag som tilldelats Anders Ferbe.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109