23948sdkhjf

Så söker du stöd för korttidsarbete

Om du är verkstadsägare och ser intäkterna minska i takt med att kunderna uteblir på grund av coronaviruset. Då kan du söka stöd för korttidsarbete och få statens hjälp att betala lönerna.

Förra måndagen lade regeringen ett förslag till extra ändringsbudget för 2020 med ett kompletterande system för stöd vid korttidsarbete. Det innebär att staten under 2020 tar en större andel av kostnaden vid korttidsarbete. Det skriver MRF på sin hemsida.

Läs också: Coronaenkät kartlägger pandemins branschpåverkan

I klartext: om du driver en verkstad men ser att intäkterna sinar beroende på att kunderna viker av rädsla att bli coronasmittade, eller att personalen måste stanna hemma, så kan du söka statligt stöd för att klara företagets löner och andra utgifter.

Det är tufft för många bilverkstäder när kunderna uteblir, säger Joachim Due-Boje på MRF:s verkstadssektion.

Han understryker också hur viktigt det är att motorbranschföretagen ansöker snabbt för att inte hamna i likviditetsproblem när intäkterna uteblir samtidigt som löner och annat ska betalas ut.

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av covid-19, skriver Tillväxtverket på sin hemsida.

Läs också: Rotavdrag för laddstolpe föreslås

De nya reglerna föreslås träda ikraft den 7 april, men tillämpas redan från 16 mars, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

Ansökan ska ske via tillvaxtverket.se. Där man kan läsa om alla steg som är nödvändiga i processen, såsom godkännande och därefter beslut om preliminärt stöd. Den första stödmånaden i stödperioden får infalla senast 45 dagar efter godkännandet.

Preliminärt stöd kan utbetalas först efter att Tillväxtverket har godkänt och beviljat ansökan. Ansökningarna kommer att handläggas skyndsamt, skriver myndigheten.

Stödet kan vara räddningen för många företag i branschen. Ingen vet hur länge coronaviruset kommer att härja.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094