23948sdkhjf

MRF efterfrågar hjälp från försäkringsbolagen

Verkstäderna fortsätter att brottas med det nya ekonomiska läget. Nu betalar försäkringsbolaget If verkstädernas e-fakturor inom två till tre dagar.

Motorbranschens riksförbund (MRF) har efterfrågat hjälp från försäkringsbolagen till verkstäderna i en tuff ekonomisk period.

Den ekonomiska situationen för allt för många lack- och skadeverkstäder var redan innan nuvarande situation pressad, och det vi nu ser är att vi får en utslagning av verkstäder redan under april, förklarar Jan Olvenmo som tillsammans med MRFs vd, Tommy Letzén, i ett brev till landets försäkringsbolag. Han tillägger även att en sydsvensk lackverkstad under de senaste dagarna begärt sig i konkurs.

Nu väljer alltså If att komma med åtgärder och ändrar därför i sina rutiner gällande betalningar av fakturor efter skadereparationer.

Verkstäderna kommer därför att få betalt inom 2 till 3 istället för tidigare 25 till 30 dagar. Det är viktigt att förtydliga att det endast gäller e- fakturor, då de idag redan är automatiserade kan vi ställa om betalningsdagarna så att de betalas direkt, säger Annika Berglund, chef eftermarknad motor If.

Berglund berättar att de även ska försöka betala manuella fakturor så snabbt de kan, men att det inte går att lova att de ska vara betalda inom samma tidsintervall som de elektroniska fakturorna.

If har ännu inte märkt av att deras försäkringsärenden har gått ner i antal men de ser åtgärden som förebyggande.

Kollar vi till exempel på våra grannländer ser situationen värre ut där och man har börjat titta på till exempel permitteringar, säger Berglund.

Vi har fått förfrågningar från branschen och arbetat ett par veckor med att ta fram den här lösningen. Vi är såklart beroende av att det finns kvalificerade verkstäder för att vi ska kunna hjälpa våra kunder med deras försäkringsärenden. Så för oss är det viktigt att hjälpa till där vi kan.

Den snabba betalningen av fakturor börjar gälla från och med nu fram till sista maj och kommer inte att gälla retroaktivt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109