23948sdkhjf

Behov av kompetens även efter covid- 19

Det kommer en tid efter coronapandemin och dit blickar Caj Luoma , chef kompetensförsörjning Transportföretagen. Just nu pågår ett arbete med hur rådande kris kan utnyttjas för att lyfta kompetensen i motorbranschen.

Hot om uppsägningar, korttidspermitteringar och konkurser ligger som ett tjockt vintertäcke över hela svenskt näringsliv. Men bortom hosta och bitska virustider skyms en framtid där efterfrågan på bland annat fordonsservice kommer att vara hög. Det är Caj Luoma säker på.

Läs också: Ny kampanj uppmärksammar brister på vägarna

Vi måste lyfta blicken framåt och tänka hur vi kan göra för att fortsätta bidra till branschen i framtiden. Och vi är säkra på att det fortfarande kommer vara ett högt behov av kompetent arbetskraft om både ett och om fem år.

Just nu arbetar Transportföretagen hårt för att snabbt få fram utbildningar för de som i dagsläget behöver korttidspermitteras eller för de som blir uppsagda. Dialoger mellan Transportföretagen och politiken har pågått under några veckor. Målet utbildningsmässigt är att den som korttidpermitteras ska få en kurs i till exempel elektrifiering betald under permitteringsperioden.

På så sätt skulle arbetstagaren vara ännu mera attraktiv efter avslutad kurs och samtidigt skulle verkstaden tjäna på den nyförvärvade kompetensen när medarbetaren kommer tillbaka.

Ett annat mål är att personer som blivit arbetslösa ska få möjlighet att kunna yrkesväxla, och alltså erbjudas en utbildning inom något i motorbranschen.

Läs också: Online-utbildning om glykoler och tvättkemi

Caj Luoma hoppas att de ska kunna komma med positiva nyheter inom en snar framtid.

Vi är som sagt säkra på att efterfrågan kommer tillbaka och detsamma behovet av god kompetensförsörjning. Det svåra med dessa utbildningar blir att få det praktiska på plats med så pass kort varsel. Fokus blir på att skapa en fungerande infrastruktur.

En annan del i att säkra framtidens kompetensförsörjning ligger i samarbete med framförallt gymnasieskolor. På grund av rådande läge har flera skolor tvingats ställa om till distansundervisning och Caj Luoma berättar att de märker av en stor ökning i efterfrågan på distansutbildningsverktyget Tech academy som Transportföretagen tillgängliggjort för skolorna.

Det är en helt ny situation och för att säkerställa att kvalitén på utbildningarna fortfarande är bra gör vi det vi kan för att hjälpa till.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109