23948sdkhjf

Varnar för förfalskade tändstift på nätet

På en sekund kan en hel motor förstöras. Många tändstift som säljs online är förfalskningar varnar NGK Spark Plugs.

Det florerar en hel del falska bildelar där ute och ännu en gång uppmärksammas problemet med oäkta tändstift som säljs online. På bara ett ögonblick kan en dyr motor bli helt förstörd.

Läs också: Skyactiv X – bensinmotorn lajvar dieselmotor

– Det är svårt att ge exakta siffror. Enligt vår uppskattning, som vi baserar på att jämföra vad det kostar oss att producera ett orginalstift med vissa priser som vi kan se på olika sidor online tror vi att cirka 50 procent av de tändstift som sälj på nätet är kopior, säger Mikael Lyckberg, marknads- och försäljningschef norden på NGK Spark plugs.

Motormagasinet rapporterade i oktober om en undersökning gjord av branschorganisationen Federal Chamber of Automotive Industries (FCAI) som beställt tändstift till ett antal vanliga bilmodeller från handelssajter på internet. När man därefter bedömde äktheten hos tändstiften visade sig 60 procent var förfalskade, eller bekräftade bedrägerier.

Att känna igen ett falskt tändstift är inte heller helt enkelt. Nackdelen för de som producerar originaldelar, och rent av fördelen för förfalskarna, är att så länge det ser bra ut på utsidan är det svårt att avgöra om stiftet är falskt eller äkta. 

– De ser precis ut som om att de kommer från oss och man måste alltså öppna upp stiftet för att se om det är en förfalskning. Huvudregeln är egentligen att känns det för bra för att vara sant, alltså att det är väldigt billigt, då ska man dra öronen åt sig, säger Lyckberg.

Läs också: Förfalskade tändstift vanligare än man kan tro

Det är alltså omöjligt att veta om det är en förfalskning innan det är för sent. Har man köpt ett stift billigt och känner sig osäker är det därför onödigt att chansa. Förutom fullständigt motorhaveri riskeras även bland annat dålig tändning, dålig bränsleekonomi och försämrade startegenskaper.

Problemet med förfalskade produkter har ökat i och med internethandeln och Lyckberg uppmanar till att vara källkritisk. 

– Det är otroligt onödigt att riskera något. Det handlar inte om mycket pengar jämfört med vad det kostar att förstöra en hel motor. Går tändstiftet sönder och isolatorn trillar ner är det helt kört och det finns inget att göra för att rädda motorn. 

Lyckberg ser ett extra stort behov av att informera privatpersoner som ofta kan lockas till att köpa billigare kopior online i tro om att de köper ett original.

– Om en kund på en verkstad vill sätta in ett tändstift som han eller hon köpt själv på nätet kan det vara läge att informera om riskerna. Har man funderingar, både som verkstad eller privatperson, är man alltid välkommen att kontakta oss så försöker vi hjälpa till. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125