23948sdkhjf

Volkswagen tror på förbränningsmotorn

Det finns en framtid för förbränningsmotorer, menar Volkswagens tekniske chef Matthias Rabe. Åtminstone om de drivs med förnybara e-fuels. Och allt kan inte drivas av el.

Volkswagens relativt nye tekniske chef, Chief Technology Officer – CTO, Dr. Matthias Rabe tror på att förbränningsmotorn kommer att finnas en lång tid framgent, skriver Autocar. Detta trots allt tuffare lagkrav på CO2-utsläpp men är möjligt med utvecklingen av miljövänliga och förnybara bränslen, kallde e-fuels.

Läs också: Nya Volkswagen ID 3 på svensk mark

E-fuels har inget med eldrivning att göra även om det kan låta så av namnet utan är syntetiska bränslen tillverkade av biomassa.

Sådana bränslen har Volkswagen-gruppen forskat om i flera år, bland annat av Audi. Tekniken är inte produktionsklar men det är en fråga om tid.

De allt tuffare reglerna för CO2-utsläpp som EU kommer att tillämpa har fått Volkswagen att satsa stort på elektrifiering med den snart lanserade elbilen ID.3 som första spjutspets. Koncernen har satt det egna målet till nollutsläpp av CO2. Matthia Rabe är övertygad av att eldriftens nackdelar i form av batteriernas storlek och vikt för andra transportslag kommer att driva på utvecklingen av de CO2-neutrala bränslena.

– Vi kommer att behöva e-fuels, säger Dr. Rabe. Det finns ett stort behov av dem inom flygsektorn för flygplanen kommer inte att drivas av el. De kommer inte kunna korsa Atlanten.

– Vi tar våra CO2-mål mycket seriöst och vill bli ett skolexempel när det gäller CO2, men det betyder inte att vi kommer att slopa förbränningsmotorn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125