23948sdkhjf

MRF skriver ner lastbilsprognos

MRF skruvar ner sin prognos för nya registreringar av tunga lastbilar till 4 800 bilar 2020. Läget är osäkert under coronakrisen och frågan är när lastbilstillverkarna tar upp produktionen igen.

Ifjol registrerades 6 652 nya tunga fordon i landet och det var ett rekord. MRF:s prognoskommitté skriver nu ner nyregistreringsprognosen för tunga fordon, 16 ton, till 4 800 bilar under 2020.

Läs också: Coronaenkät kartlägger pandemins branschpåverkan

Marknadsutvecklingen är svårbedömd med dels coronapandemin, dels den finansiella oron, säger Lennart Börjesson, ordförande för MRF och MRF:s tunga styrelse. Men sett till ordertecknandet och den ekonomiska prognos som Svenskt Näringsliv tagit fram är i nuläget 4800 nyregistreringar av tunga fordon under 2020 den mest realistiska bedömningen.

Lennart Börjesson betonar att transportsektorn; gods och distribution, ännu inte känt av någon större avmattning.

Industri, bygg och anläggning, samt dagligvarubranschen rullar på. En ökad e-handel av livsmedel kan snarare innebära en ökad efterfrågan på distributionsbilar, menar han.

I nuläget är den stora frågan om när lastbilstillverkarna, som Volvo, Scania, Mercedes, kommer att starta sin produktion igen. I dagsläget föreligger ännu inget definitivt datum för produktionsstart igen.

I MRF:s prognoskommitté för tunga fordon ingår representanter från Volvos, Scanias och Mercedes-Benz´ återförsäljare och återförsäljarföreningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094