23948sdkhjf

Tuffa krav när bilindustrin återstartar

Bilindustrin gnuggar corona-sömnen ur ögonen. Men det är ingen vanlig vardag den vaknar upp till.

Efter tre veckors driftsstopp har Volvo Cars startat fabriken i Torslanda igen. Men det är ändå inte riktigt som vanligt. Risken för coronasmitta har tvingat fram strikta rutiner.

Läs också: Bilprovningen tappade på coronaförordning

Ny Teknik rapporterar att företagshälsovården finns på plats vid entrén, lokaler städas noggrant, arbetsstationerna har granskats med avseende på social distansering och man får ta sin matrast på ställen där det annars inte är tillåtet. Allt för att alla ska sprida ut sig.

– Vi har en bra tradition på Volvo att tänka på säkerhet i fabrikerna. Det känns naturligt nu att tänka på en annan typ av skyddsutrustning, som munskydd och handskar, och på att tvätta händerna, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, till tidningen.

Volvo är inte ensamma om att vidta extraordinära åtgärder. Toyota, Volkswagen och flera av de franska biltillverkarna börjar så smått att dra igång sin biltillverkning i Europa igen, rapporterar Dina Pengar.

Till åtgärderna som ska göra det möjligt hör produktionslinor och arbetsmoment som anpassats för social distansering. Säkerhetsåtgärderna innefattar också rutiner för att tvätta händerna oftare.

I Frankrike diskuteras till och med att ta fram individuella askfat, så att bilarbetarna inte tvingas gå till ett rökrum eller rökområde där de kan tvingas trängas med andra.

Enligt Volkswagens försäljningschef Jürgen Stackmann måste bilbranschen lära sig att leva med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 under lång tid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094