23948sdkhjf

Fler bildelsstölder under första kvartalet

Under första kvartalet 2020 inträffade 712 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon). Samma period 2019 inträffade 404 stölder, visar kvartalsstatistik från Larmtjänst.

Flest stölder äger rum i storstäderna och under första kvartalet 2020 har 361 stölder inträffat i Stockholms län, 127 stölder i Skåne län och 75 stölder i Västra Götalands län.

I Stockholms län ser Larmtjänst dock en rejäl nedgång av stölderna i mars månad (74) jämfört med januari (121) och februari (166). Dock har antalet stölderna av bildelar i Skåne ökat under mars månad (55) jämfört med januari (44) och februari månad (28).

Ökningen av stölder under första kvartalet visar på en uppgående trend som pågått sedan oktober månad 2019. I mars månad kan man däremot se att stölderna börjat att avstanna något, vilket kan vara en effekt av Coronapandemin.

– Vi vet av erfarenhet att denna typ av gods ofta lämnar landet och just nu kan det vara svårare att få ut godset, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Statistiken är baserad på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut på basis av erfarenhet av vilken typ av stölder som är vanligt förekommande och för vilka det finns god avsättning i större kvantiteter på den svarta marknaden.

För att undvika stöld tänk på följande, tipsa Larmtjänst:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.

  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen.

  • Använd larm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078