23948sdkhjf

Vi kör allt mindre bil

Under fjolåret rullade svenska bilar färre kilometer än året innan.

Den totala körsträckan för svenskregistrerade personbilar minskade under 2019 med 2,2 procent. Samtidigt var den genomsnittliga körsträckan per bil den lägsta uppmätta. Det visar statistik från Trafikanalys.

– Körsträckan för alla svenskregistrerade personbilar var 6 714 miljoner mil under 2019 och det är första gången på sex år som den totala körsträckan har minskat, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga körsträckan per bil minskade också, närmare bestämt med 2,8 procent jämfört med föregående år. Det är den lägsta noteringen sedan 1999 då den officiella statistiken på området startade.

– Trafikverket har också observerat att ökningen av vägtrafiken tycks ha avstannat under 2019, men det återstår ännu att utreda vad orsakerna bakom minskningen av körsträckorna kan vara, säger Anette Myhr.

Den genomsnittliga årliga körsträckan varierar för olika ägarkategorier av personbilar. Personbilar som ägs av en juridisk person körs i genomsnitt 1 296 mil jämfört med 1 128 mil för dem som ägs av privatpersoner. Längst kör taxibilar, i genomsnitt 6 469 mil under 2019.

Det är inte bara personbilarnas totala körsträcka som minskar, den minskar även för bussar, lätta lastbilar och tunga lastbilar, om än inte lika mycket som för personbilar. Även för övriga fordonsslag är det kortare genomsnittliga körsträckor som förklarar minskningen, medan antal fordon ökade.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.113