23948sdkhjf

Coronakrisen bromsar självkörande bilar

Utvecklingen av självkörande bilar har bromsat upp. Nu sätter coronakrisen ytterligare käppar i hjulen.

En av de drivande faktorerna bakom utvecklingen av självkörande bilar är vi ska dela dem med varandra. Bildelningstjänster som Uber och Lyft har pumpat in enorma summor i utvecklingen av autonom teknik, eftersom en självkörande bil kan rulla dygnet runt och lösa många olika personers transportbehov.

Däri ligger också den stora ekonomiska vinsten med självkörande fordon. Genom att dela på bilarna blir kostnaden för varje körd personkilometer lägre.

Men den pågående pandemin av sjukdomen covid-19 kan sätta käppar i hjulen, menar analysföretaget Globaldata. Redan innan pandemin bröt ut hade utvecklingen av den självkörande tekniken bromsats upp, menar Calum MacRae, bilindustrianalytiker på Globaldata:

– Full autonomi är djävulskt svårt och det ser inte ut som om fordon på nivå fyra eller fem kommer att finnas kommersiellt tillgängliga de närmaste åren.

Nu tillkommer också det faktum att konsumenter kan ställa sig tvekande inför själva tanken med bildelningstjänster, och kanske tänker efter både en och två gånger gällande hur fordonen saneras mellan varje körning.

Dessutom sätter pandemin press på bilföretagens kassakistor, något som kommer att påverka vad man lägger pengarna på.

– Ännu mer allvarligt är att i dessa svåra tider är att biltillverkarna måste hålla i plånboken. De håller tillbaka på framtida investeringar i nya mobilitetslösningar och återgår till kärnverksamheten: produkter som kan ge omedelbar avkastning, säger Calum MacRae.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.082