23948sdkhjf

Etanolbränsle används till handsprit

En dansk skeppslast etanolbränsle kommer inte hitta fram till bränslepumpen. I stället ska den användas till handsprit.

En skeppslast etanol som anlöpte Aarhus hamn i Danmark var tänkt att användas som bränsle, men nu tillverkas i stället handsprit av lasten. Det rapporterar motormagasinet.dk, som citerar Drivkraft Danmark, en branschorganisation för bensin- och energiföretag i Danmark.

Efterfrågan på handsprit har ökat explosionsartat i coronapandemin, så mycket att enorma mängder etanol behövs för att möta efterfrågan. Enligt Drivkraft Danmark handlar det i det här fallet om 300 000 liter ren etanol, som uppfyller alla krav för användning i handsprit.

Bränslelasten var ursprungligen avsedd för Circle K:s danska stationsnät. Peter Rasmussen, energi- och bränsledirektör på Circle K i Danmark, uppskattar att båtlasten med etanol ska täcka behovet av handsprit för de kommande tre till fyra veckorna. Och vid den tiden hoppas man ha mer redo.

– Vi såg på varandra och tänkte på vad vi kunde göra. Vi kom på att vi kunde omdirigera fartyget till hamnen i Aarhus och lossa en del av lasten där, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Drivkraft Danmark är branschen redo att leverera mer om det behövs.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094