23948sdkhjf

Nyregistreringar kraschar under corona

Coronautbrottet och dess negativa effekter på svensk ekonomi gav tydliga avtryck på fordons-registreringarna i april. Det visar statistik från Bil Sweden.

Nyregistreringana av personbilar minskade med 37,5 procent och lätta lastbilar minskade med 38,8 procent. Bakom fallet ligger den pågående coronapandemin, menar Bil Sweden.

Läs också: Ledare #35: Följ inte John genom coronakrisen

– Det var väntat att vi skulle få en nedgång av nyregistreringarna i april. Coronautbrottet har skapat en osäkerhet på både efterfrågesidan och utbudssidan. En stor del av bilfabrikerna världen runt står antingen stilla eller jobbar med begränsad kapacitet, samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans påverkar fordonsmarknaden, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Därför menar Bil Sweden att det är viktigt att kick-starta marknaden så fort smittspridningen avtar. Bland annat har man föreslagit en skrotningsersättning på upp till 25 000 kronor, förlängd nedsättning av förmånsvärdet för tjänstebilar samt tidigareläggande av offentlig upphandling av fordon.

Bil Sweden har redan tidigare reviderat ned sin prognos för nyregistrerade personbilar i år från 330 000 till 270 000 bilar, samt från 47 000 till 38 000 lätta lastbilar. Den reviderade prognosen ligger ändå något över genomsnittet för 00-talet.

– Det är viktigt och komma ihåg att det är ett osäkert läge och att det i dagsläget är extremt svårt att göra prognoser, säger Jessica Alenius.

Läs också: Bilprovningen tappade på coronaförordning

Andelen laddbara bilar mer än fördubblades under april, från 10,1 procent i april förra året till 22,6 procent april i år. Hittills i år är andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, 26,8 procent jämfört med 12,4 procent samma period förra året.

– Trots det osäkra läget kommer fordonsindustrins strategier för att hantera de globala utmaningarna ligga kvar med elektrifieringen, uppkopplade och allt säkrare fordon. Laddbara bilar står emot fallet bättre än andra modeller, vilket tydligt visar kundernas efterfrågan på laddbara bilar. Vår prognos för andelen laddbara bilar i år på 30 procent ligger kvar, säger Jessica Alenius.

Effekterna av coronakrisen återspeglas också i lastbilsregistreringarna. Tunga lastbilar över 16 ton minskade med 30 procent i april. Däremot ökade bussregistreringarna med 43,5 procent, vilket till stor del beror på de upphandlingar som nyligen genomförts.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078