23948sdkhjf

Positiva signaler i bilhandeln

En ljusning kan skönjas i handeln med bilar och den negativa trenden verkar ha vänt.

Jämfört med förra året är det fortfarande sämre siffror i ordertecknandet på nya bilar. Men samtidigt har ordertecknandet återhämtat sig med mer än hälften av nedgången när det var som absolut sämst för några veckor sedan. Detta skriver Motorbranschens Riksförbund (MRF) i ett pressmeddelande. 

– Vi kan se flera positiva tecken i handeln med bilar. De dystra siffror vi sett de gångna veckorna ser nu ut att vändas mot en betydligt mer positiv bild, säger Klaus Silfvenius som är bilhandelsansvarig MRF.

Bilden av att marknaden vänt uppåt förstärks av begagnathandeln som tagit fart. De två senaste veckorna har handeln med bilar mellan bilhandlare och privatkund till och med överträffat föregående års handel.

Trots att de senaste veckorna visat på att privatkunderna köpt mer bil av bilhandlare nu än för ett år sedan ligger Bilhandeln fortfarande cirka 30 procent lägre totalt för året jämfört med föregående år. Handlare ser till att sälja sina inbyten själva istället för att sälja dem vidare till andra handlare, vilket tyder på en viss brist på tillgång.

Privatimporten och exporten är fortfarande i det närmaste obefintlig och införseln av nya bilar från tillverkarna till nybilshandeln är begränsad då produktionen stått still. Att denna handel inte återhämtat sig i samma takt kan förklaras av att den inte bara påverkas av den svenska marknaden.

– Summerar vi det hela så ser bilden positiv ut, vi verkar ha bottnat i flera avseenden och kommer inte nya nedstängningar så ska vi nog året ändå bli ett bra år, avslutar Klaus Silfvenius.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095