23948sdkhjf

Flest bilar stjäls med nyckel

Det vanligaste sättet att stjäla personbilar är genom att använda bilens egna nyckel. Det visar en rapport från Larmtjänst.

I slutet av 1990-talet infördes krav på elektroniskt stöldskydd i personbilar. Det har gjort det svårare att stjäla bilar, eftersom det har gjort traditionell tjuvkoppling omöjlig.

I stället används bilens nyckel. Enligt en undersökning som Larmtjänst genomfört på bilar som efterlysts under 2018 och 2019 har bilar av årsmodell 2013 och nyare oftast stulits med hjälp av bilens nyckel. Vid totalt 41 procent av stölderna har bilens nyckel varit direkt eller indirekt inblandad.

I dessa siffror ingår bedrägeri (13 procent), tappad nyckel (1 procent), råntvång (2 procent), stöld med nyckel (22 procent) samt reläattacker (3 procent), där signalen från bilens nyckel har fångats upp och förstärkts för att kunna starta bilen.

Stöld med hjälp av bilens egen nyckel är fortfarande det mest förekommande stöldsättet och man bör därför som bilägare ha koll på sina bilnycklar och förvara dem på en säker plats, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

I undersökningen ingick totalt 3 860 efterlysta bilar och i 14 procent av fallen är stöldsättet okänt, vilket oftast beror på att bilen inte har återfunnits. Andra förklaringar kan vara att bilen har anträffats nedmonterad i delar eller att den har anträffats utomlands och därmed inte varit möjlig att undersöka.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094