23948sdkhjf

Brutalt fall för biluthyrningen under våren

Allt rasade i princip över en natt för biluthyrningsbranschen när coronakrisen bröt ut. Just nu handlar det bara om överlevnad.

När Folkhälsomyndigheten rekommenderade svenska befolkningen att inte resa runt i landet och att stanna hemma vid minsta förkylningskänning såg biluthyrarna sin verksamhet falla från skyarna. Mickael Bogered är vd för Europcar Sverige och i ett pressmeddelande berättar han att skadan är enorm.

När flyget blev stående fick det en direkt effekt vår bransch. Det hela skedde snabbt och brutalt, helt plötsligt minskade vår omsättning med tiotalet procent och vi blev tvingade att gå in i stabsläge. Vi har respekt för att det här är en hälsokris och vår största prioritet är personalens och kunders hälsa och säkerhet. Vi vet bara inte hur det ska hanteras kostnadsmässigt.

Mickael Bogered anser att branschen inte är tillräckligt hjälpta av de stödpaket som hittills presenterats för att kunna klara krisen.

Korttidspermitteringen är till exempel en stor administrativ utmaning med regelverket. Det känns onödigt nu när tid är kritiskt. Vi hade dessutom gärna sett att permitteringsstödet kunde uppgå till hundra procent.

Innan coronapandemin såg det ganska bra ut för den som arbetar med biluthyrning. Alternativ till det egna ägandet är på tapeten och intresset ökar för att hellre betala för mobilitetstjänster vid behov än att själv äga en bil som behöver servas och tas om hand.

Framåt hoppas biluthyrningen att regeringen planerar för samhällets återstart och satsar på långsiktiga stimulanser då biluthyrningen behövs även i framtiden.

Många tittar på sitt konsumtionsmönster och börjar tänka nytt och annorlunda vid en sådan här kris. I framtiden väljer kanske fler att hyra bil ur ett miljömässigt perspektiv, samtidigt som många säkert kommer att resa mindre nu till en början.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093