23948sdkhjf

Sveriges första fartsyndare

År 1900 utdelades den första fartboten i Sverige. Men det gick inte fortare än att polisen kunde springa i kapp fartsyndaren.

Föga anade väl bokhållare Carl Oscar Henning Forslund att han skulle skriva in sig i historieböckerna som Sveriges första fartdåre. Men Henning Forslund var en sådan där som gillade fart – han skulle senare bli känd för sina snabba båtar – och hans automobil, en Léon Bollée, var en fransk voiturette av samma modell som den som slagit rekord över 100 km 1898. Då hade den kört sträckan på 1 timme 58 minuter, och alltså snittat strax över 50 kilometer per timme. Hisnande.

Så när konstapel Nr. 304 Carlsson (som han benämns i polisrapporten) siktade Forslunds voiturette på Strandvägen i Stockholm den 26 maj 1900 tyckte han nog att det gick lite för fort. Carlsson skrek åt Forslund att sakta in men utan reaktion.

Då sprang Carlsson ikapp bilen (fortare än så gick det alltså inte) och grep tag i Forslunds fladdrande frackskört för att få stopp på ekipaget. Henning Forslund ålades att betala 10 kronor i böter för att ha kört så fort ”att annan därav skada tagit kunnat” och därmed blev han den första att ha blivit bötfälld för fortkörning i Sverige.

Léon Bollée har föraren säkert placerad i baksätet, bakom passageraren som fungerar som stötfångare. Motorn på 882 kubik är encylindrig och lämnar cirka 2 hästkrafter.

foto: RM Sotheby’s

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.144