23948sdkhjf

Elnätet stresstestas - så ska det klara ökad elbilsladdning

Elnätet i en by i Arjeplog har under vintern utsatts för ett antal stresstester. Detta för att undersöka hur det skulle klara av att fler skaffar elbilar.

Allt eftersom att elbilsparken ökar blir påfrestningen på elnätet större. Till exempel skulle det kunna märkas genom att lampor i våra hem börjar blinka eller mikrovågsugnar låta.

Sveriges Radio Ekot rapporterar om ett stresstest på elnätet som genomfördes i vintras i byn Slagnäs i Arjeplogs kommun. Forskarna gjorde mätningar under tio dagars tid då åtta högpresterande batteriladdare för elbilar användes samtidigt för att på så sätt få veta mer om risken för försämrad elkvalitet när fler kraftfulla batteriladdare ansluts. Under detta test märktes inga störningar av i elnätet.

– Nätet ser ut att klara det här, även under de stresstester som vi har gjort, men en slutsats som jag också drar är att man bör följa detta även fortsättningsvis, säger Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, till SR Ekot.

Under testet deltog elbolaget Skelleftekraft som sänkte sin vattenkraftsproduktion under laddningen för att man på så sätt skulle se hur elnätet reagerade.

Även om stresstestet visade att elnätet klarar av en högre belastning än idag, så anser Peter Söderström, chef vid Vattenfall eldistributions innovationsavdelning, att det gett värdefull information om hur elnät ska planeras, och en slutsats är att nätet kanske bör byggas ut mer än man tidigare tänkt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078