23948sdkhjf

Verkstaden som varit misstänkt i Palme-utredningen

Efter 34 år ska vi förhoppningsvis äntligen fått ett avslut på Olof Palme-gåtan. Under åren som gått har både en och annan kommit i Palmeutredningens väg.

Ett av alla spår går till en verkstad i Björklinge. Detta skriver Upsala Nya Tidning.

En av anledningarna till att man fattade ett intresse för verkstaden under slutet av 1980-talet är kopplat till teorin att den sydafrikanska säkerhetstjänsten låg bakom mordet på Olof Palme. 1986 hade en svensk säkerhetspolis ett möte med en man som tio år tidigare flyttat till Sverige från Sydafrika. Han hade bosatt sig i Björklinge och drev där en bilverkstad. Enligt polisens rapport hade mannen berättat att den Sydafrikanska säkerhetstjänsten försökt värva honom och att han då sett en dödslista där Olof Palmes namn stod överst.

Mannen hävdade även att det hölls regelbundna möten i verkstaden med anställda vid den sydafrikanska legationen i Stockholm. Slutligen bedömdes mannen som icke trovärdig. Mannen uppges ha flyttat utomlands år 1988.

Dock finns det en och annan spännande detalj i historien. Några minuter efter mordet ringde någon till ett nummer i Bromma och sa ”Nu är Palme död”. Mottagaren trodde det rörde sig om en busringning. Senare ska man ha insett att abonnenten i Bromma hade samma telefonnummer som ett klubbhus i Björklinge som den Sydafrikanska mannen hade tillgång till. ”Busringaren” slog alltså fel riktnummer, och om teorin håller borde någon i klubbhuset i Björklinge stått och väntat på samtalet om att uppdraget var utfört.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109