23948sdkhjf

Vässat yrkesprov hölls digitalt

Med kort varsel fick Transportföretagen göra yrkesprovet digitalt. Samtidigt vässade man provet för att passa teknikutvecklingen.

Mellan den 20 april och den 29 maj har 936 elever från 90 gymnasieskolor, inom fem olika yrkesgrenar (bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik, personbilsteknik och reservdelskunskap) genomfört Transportföretagens yrkesprov för att visa sin kompetens och skicklighet. Det skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Syftet med Transportföretagens yrkesprov är att höja och matcha kompetensen hos skola och elever med vad branschen efterfrågar.

Yrkesprovet fick med kort varsel ställa om på grund av den pågående coronapandemin och har nu genomförts digitalt på grund. Dessutom har det uppdaterats för att bättre svara mot aktuella behov, eftersom motorbranschen teknikutvecklas och förändras i snabb takt. Frågorna har sin bas i branschkraven men är också kopplade till läroplanen.

– Vi är glada att vi med kort varsel lyckades få till möjligheten att arrangera yrkesprovet trots att coronaläget kraftigt påverkat gymnasieskolorna, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning hos Transportföretagen.

Transportsektorns rekryteringsbehov är långsiktigt och omfattande runtom i hela landet. Därför menar Transportföretagen att alla insatser som innebär höjd kvalitet i form av aktuella och attraktiva utbildningar är viktiga. Kvalitativa utbildningar attraherar fler elever och bidrar till att kompetensen och därmed anställningsbarheten förstärks.

– Yrkesprov skickar en tydlig signal till skolorna om vad företagen efterfrågar och de skapar även förutsättningar för att höja kvaliteten på utbildningarna. I förlängningen leder det till en bättre matchning på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma.

FAKTA
Transportföretagens yrkesprov

Yrkesprovet omfattar avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildning och övriga utbildare inom fordon. Eleverna får svara på 8 eller 11 moduler, beroende på inriktning. Varje modul består av 12 frågor med 3 olika svarsalternativ. Det är enbart fordonstekniska frågor. I år skrev 936 elever från 90 gymnasieskolor yrkesprovet. Genom att delta i yrkesprovet erhåller eleverna ett intyg som visar vilka moduler som eleven har klarat samt vilka moduler som yrkesprovet innehåller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078