23948sdkhjf

Elbilsägare vill ha däck med lägre motstånd

Elbilsägare har nya krav på däcken. De ska vara tystare, stabilare och ha lägre rullmotstånd.

I och med ett ökat antal elbilsförare upptäcks nya behov och krav. Däckavisen skriver om elbilsägarens krav på däcken. 

Bland annat vill elbilsförare ha däck med lägre motstånd, för att öka bilens räckvidd. De ska även vara robusta för att ge säkra köregenskaper samt ett lågt däckljud för att inte störa i en annan tyst kupé.

I en enkät som genomförts av YouGov på uppdrag Nokian Tyres frågade man cirka tusen bilister i olika åldrar vilka egenskaper de vill se på framtidens däck.

En stor önskan var just däck med lägre rullmotstånd för att öka räckvidden och för att minska bränsleförbrukningen. 39 procent av de svarande önskade just detta.

– För Nokian Tyres är lägre rullmotstånd en av de viktigaste egenskaperna på däck. Vi har lyckats minska rullmotståndet på våra däck med drygt åtta procent sedan 2013, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige, till Däckavisen.

Andra däckkrav som kommer med elbilarna är behovet av ökat stabilitet. Laddbara fordon med sina stora batterier väger mer, speciellt när det gäller de populära SUV-modellerna. När däcken ska kunna bära större vikt och samtidigt ge säkra och stabila köregenskaper krävs nya krav på däckkonstruktionerna.

Något som många glömmer är behovet av rätt lufttryck för att få en ökad räckvidd på elbilar och lägre bränsleförbrukning för bränsledrivna fordon.

– I vår enkät svarade endast 33 procent att de kontrollerar lufttrycket minst en gång i månaden vilket rekommenderas. Man kan gärna ha cirka 0,2 bar högre lufttryck än vad biltillverkaren rekommenderar. Bilen rullar då lättare vilket ökar räckvidden för elbilar, säger Emil Sundholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14