23948sdkhjf

Katalysatorstölderna fortsätter att öka

Värdefulla metaller i katalysatorer gör de stöldbegärliga. Under det senaste året har antalet stulna katalysatorer skjutit i höjden.

Bildelsstölder är ett stort problem som orsakar betydande kostnader för bilägare och försäkringsbolag. Tidigare har dessa stölder främst omfattat rattar och krockkuddar, strålkastare och navigationsenheter. Under det senaste året har det skett en kraftig ökning av stölder av katalysatorer. Det visar statistik från Larmtjänst.

Stölderna ökade under det tredje kvartalet. Vad gäller rattar och krockkuddar, strålkastare och navigationsenheter registrerades 423 stöldtillfällen, vilket motsvarar en ökning med 37 procent jämfört med föregående kvartal. Stölderna drabbar främst nyare bilar av märkena BMW, Mercedes och Volvo.

Men när det kommer till katalysatorer är statistiken direkt hårresande. Totalt inträffade 587 stölder under perioden, vilket är en ökning med nio procent från föregående kvartal. Men då hade man redan sett en extrem ökning, vilket Motormagasinet rapporterade om.

De nya siffrorna innebär att antalet stölder av katalysatorer har ökat med inte mindre än 4 000 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Stölder av katalysatorer är koncentrerade till märkena Toyota, Renault och Mitsubishi och drabbar även äldre bilmodeller. Främst drabbade är Stockholm och Skåne.

– Stölderna genomförs av välorganiserade internationella stöldligor. Det är av stor vikt att polisen har möjlighet att prioritera utredning av dessa brott. Annars kommer vi aldrig att komma till rätta med den här brottsligheten, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078