23948sdkhjf

Biluthyrningen svajar i coronatider

Coronarestriktioner får hyrbilsbranschen att gunga. I somras var det uthyrningstoppar och höga priser, medan hösten haft avbokningar och normalpriser, det rapporterar Nyhetsbyrån TT.

I somras rusade priserna för biluthyrning i Sverige. I juli ökade priserna med 68 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Pandemin satte stopp för mångas utlandsplaner och hemester blev ett vardagsuttryck.

Efter sommaren har priserna sjunkit till mer normala nivåer, enligt Anders Tärnell, marknadschef på Hertz.

”Det är väldigt svängigt, nästan allt hänger ihop med vad Folkhälsomyndigheten kommunicerar”, skriver Anders Tärnell i ett mejl till TT.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade folk att stanna hemma och undvika resor i våras sjönk också priserna för biluthyrning. De ökade sedan kraftigt när smittspridningen minskat och rekommendationerna lättades.

Hertz har märkt av ett liknande mönster med färre bokningar och fler avbokningar under november när lokala allmänna råd började skärpas i flera regioner.

”Därefter ser det ut som att kunderna planerar för jul och nyårsledighet och där ser det ut att bli bra bokat”, säger Tärnell.

Totalt sett har coronapandemin dock slagit hårt mot Hertz uthyrning, enligt Tärnell, som ser en kraftigt minskad efterfrågan.

”Hela detta året är ju ett dramatiskt tapp mot 2019. Vissa av våra uthyrningskontor har vi tappat 90 procent på, andra har kanske ökat något”, säger han.

Dessutom ansökte Hertz om konkursskydd i maj, vilket Motormagasinet rapporterade om då. Det förfarandet berörde då verksamheterna i USA och Kanada.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14