23948sdkhjf

Bilprovningen delar ut 20 000 reflexer

Att se gångtrafikanter i mörker som inte bär reflex är svårt. För att påminna om vikten av att synas för ökad trafiksäkerhet nyttjar Bilprovningen en av årets mörkaste fredagar till att informera och att dela ut 20 000 reflexer.

Det är långt ifrån alla som har en reflex för eget bruk och ännu färre som använder den, enligt ett pressmeddelande. Var tredje gångtrafikant nyttjar aldrig eller sällan reflex när det är mörkt. Det visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på beställning av Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

Enligt Synbesiktningen 2020 upplever 74 procent av bilförarna att det är svårt eller mycket svårt att se gångtrafikanter som inte använder reflex i mörker och 86 procent vill till och med se ett lagkrav på reflex för gångtrafikanter.

Studier från bland andra Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) visar att en person med reflex syns på 125 meters avstånd medan en person med mörka kläder utan reflex syns först 20 till 30 meter från en bil med halvljus.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109