23948sdkhjf

Ny konsumentköplag ställer högre krav på begtester

Den 1 maj förlängs tiden för ”omvänd bevisföring” från 6 till 24 månader i den nya konsumentköplagen. Det ställer betydligt högre krav på bilhandeln att utföra noggranna begagnattester och spara dokumentationen.

Riksdagen klubbade nyligen en ny konsumentköplag som innebär stora konsekvenser för bilhandeln. Den nya konsumentköplagen börjar gälla 1 maj i år.

Den största skillnaden är att det råder ”omvänd bevisföring” i 24 istället för 6 månader. Det innebär att en kund kan kräva prisavdrag, reparation eller hävt köp för ett fel som upptäckts – och det är bilhandlaren som måste bevisa att felet inte fanns från början.

Ett exempel kan vara om en kund klagar på ett oljeläckage och det visar sig komma från ett skadat och sprucket oljetråg. Kunden kräver då reparation med motivet att felet fanns redan när bilen köptes. I det läget måste bilhandlaren kunna bevisa att oljetråget inte var skadat och att inget läckage förekom när bilen såldes. Tiden för den ”omvända bevisbördan” förlängs alltså från 6 till 24 månader.

För att underlätta själva testförfarande har Internalcars Handlarbudet utvecklat Begtest Pro som är ett verktyg för att testa, värdera och handla med inbytesbilar, enligt ett pressmeddelande från företaget. De uppger att cirka 1 500 bilhandlare är anslutna och närmare 200 000 bilar hanteras årligen med testmetoden. Sedan verktyget lanserades för tio år sedan har över en miljon bilar testats.

Verktyget innehåller många interaktiva funktioner som ska göra att faktauppgifterna ”fyller i sig själva” via externa databaser för fordonsfakta. Verktyget är lätt att arbeta med och fungerar sömlöst mellan mobil, laptop och surfplatta, enligt företaget.

Vidare berättar det att testprotokollen i Begtest Pro samlas på ett ställe i molnet och nås smidigt av alla medarbetare. Det ska heller inte finnas någon gräns för hur länge testprotokoll och varudeklarationer sparas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094