23948sdkhjf

Dömda kan stoppas från jobb på verkstäder

Verkstadspersonal med brottsregister kan nekas jobb nästa år. En ny ackreditering av enskilda medarbetare kräver att anställda inte ska ha ett kriminellt förflutet. – Blir det verklighet kommer vi kräva en rättslig prövning av det, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

Lång tid har gått sedan arbetet med det gränsöverskridande europeiska samarbetet SERMI tog sin början. Den databas som ska ge varje godkänd verkstad tillgång till information på lika villkor vare sig det handlar om stora kedjor, märkesverkstäder eller andra mindre verkstäder.

Själva principen utgår från en förordning i EU och det innebär att den kommer i kraft av en lag som ska följas i varje medlemsland. Det dokument och organisation som ska styra att det blir gjort och dessutom gjort efter ett regelverk är SERMI. Svenska Swedac har till uppgift att implementera det genom godkänna de ackrediteringsföretag som sedan ska godkänna verkstäder och med dessa enskilda medarbetare.

Det är i det läget som SERMI-dokumentet, så som det ligger i dag, blir kontroversiellt. I punkten 6.3.5 beskrivs hur den enskilde ska kontrolleras, antingen innan certifikat ges eller vid inspektion under ackrediteringens giltighets tid. “Arbetstagarens namn mot kriminella register som utarbetats och presenterats av IO (arbetsgivaren ).”

Dokumentet som finns att läsa ligger under en sista revision och väntas förnyas inom kort men någon djupare diskussion i Sverige kring vandelsprövningen har det inte varit. Swedac kan inte svara på vad som verkligen gäller i frågan. Det finns heller ingenting skrivet specifikt vilken typ av brottslighet som ska kunna hindra en anställd från att få tillgång till information som går att få genom ackreditering.

– Det är en punkt som kontrolleras men vi har inte tittat så djupt på det, säger Patrik Andersson på Swedac, som i sig ligger i startgroparna för att införa reglerna.

Johnny Bräster på SBF, Sveriges Bildelsgrossisters Förening är bekant med kriterierna för SERMI men kan heller inte säga vad som kommer att gälla för den enskilde medarbetaren på verkstäder. Vad kontrollen är till för är dock klart, att komma åt handel med stulna bilar.

– När någon frågar efter information i det “trustcenter” därifrån information distribueras ska det även kunna gå en signal till Interpol. Man vill komma åt stulna bilar, säger Johnny Bräster.

Om tio månader ska hela organisationen vara sjösatt efter revidering av det dokument som ligger och det är där som alla får veta hur det blev.

– Antingen kommer regelverket vara tydligt och då vet vi. Eller så blir det ingen ytterligare justering och då kör vi, säger Johnny Bräster.

IF Metall är inte förtjust i upplägget. Darko Davidovic är förbundsjurist på IF Metall, det fackförbund som organiserar verkstadsanställda. Han vill bli övertygad innan han går med på en körning av anställda i brottsregister. Redan i dag förekommer det många avsteg från det allmänna regelverket om vandelsprövning i Sverige.

Enligt polisen är det mycket få typer av arbetsgivare som har rätt att kräva en körning från brottsregistret. Men det har blivit vanligare och vanligare att arbetsgivare vill se det i alla fall och det ger förutsättningar för missförstånd och beslut som vilar på summarisk grund.

Det finns rekryteringsföretag som garanterar att de kan erbjuda prickfria anställda till företag. I nutid har flera personer i branschen med explosiva varor fått lämna sina anställningar för att de inte kan ackrediteras på grund av ett icke prickfritt förflutet.  

– Det vi gör gällande är: är man dömd för ett brott och har sonat det - det betyder ju inte att man är yrkeskriminell för resten av livet. Om vi inte har ett sånt system - ska man inte kunna få Jobba då, säger Darko Davidovic och ger ett exempel från förra året när en man som inte kom vidare i anställningsprocessen som bearbetningsoperatör.

– Varför då, tänkte mannen och undersökte saken. Det visade sig att han fått en rödklarering i belastningsregistret. Utdraget visade inte vad han gjort. Bara att han dömts för något. Rött eller grönt, företaget sorterade bort.

– Han blev ju väldigt förvånad för han tänkte att han inte gjort något brottsligt. Det visade sig att han dömts för att ha hjälpt sin son att trimma mopeden för sju år sedan. – Vår inställning är alltid att det är min personliga integritet som gäller. Arbetsgivaren ska inte straffa mig en gång till. Den första tjej eller kille som åker ut på grund av någon ackreditering - då kommer via processa, säger Darko Davidovic.

Artikeln är en del av vårt tema om Sermi.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172