23948sdkhjf

Hedin tog över Ford – Nu lägger Svenska Fordhandlareföreningen ned på sin 100-årsdag

Det är Fords svenska återförsäljarnät som avvecklar den Svenska Fordhandlareföreningen den 31 december 2022. Detta är slutet på exakt 100 år av samverkan som Fordhandlarna i Sverige och Ford haft.

Sedan Hedin Mobility Group tog över Ford-importen har knappt 25 stycken oberoende Ford-handlare blivit uppsagda och det har funnits ett utbrett missnöje bland dem på grund av de osäkra omständigheterna. Avtalen löper ut den 2 december.

Med detta följer att Svenska Fordhandlareföreningen väljer att lägga ned sin verksamhet på 100-årsdagen av sitt grundande.

I verksamhetens begynnelse, som i protokoll redan från år 1921 benämndes som Föreningen av Auktoriserade Ford-Försäljare i Sverige startat av ett antal entreprenörer, tecknades en form av agentavtal med Ford Motor Company, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Via direktkontakter med Ford Motor Company i Detroit samt ett europeiskt Ford kontor i Köpenhamn kunde de svenska entreprenörerna börja sälja och serva Fords bilar och traktorer.

Den 26 november 1922 grundades Svenska Fordhandlareföreningen som sedan dess framgångsrikt arbetat för att säkerställa goda affärsförutsättningar för Fordhandlarna. Detta byggde en uppskattad familjär gemenskap handlarna emellan, som genom åren varit mycket stark och värdeskapande. 1924 etablerar sig Ford Motor Company i Sverige, mycket tack vare de entreprenörer som säkerställde att Svenska Fordhandlareföreningen såg dagens ljus. På så sätt kom det legendariska Fordhuset i Stockholms Frihamn till, vilket kom att bli ett nav vad gäller Fords representation i Sverige.

De förändringar som nu sker inom bilindustrin innebär att tillverkare och importörer flyttar fram sina positioner, från att agera som en traditionell generalagent, till att helt eller delvis ha direktkontakt med slutkunderna. Detta innebär nya förutsättningar för återförsäljarna, som har blivit uppsagda från sina kontrakt, utan möjlighet till fortsatt samarbete med importören. Då antalet enskilda entreprenörer och Ford auktoriserade återförsäljare minskar drastiskt, så har årsstämman i Svenska Fordhandlareföreningen konstaterat att det inte längre finns förutsättningar för verksamheten i sin nuvarande form. Därmed avvecklas en 100-årig epok den 31 december 2022.

– Medlemsföretagens gemensamma arbete för märket har etablerat och vidmakthållit Fords varumärke fram till nutid. Det har gett avtryck i våra kundkontakter som präglats av förtroende, kompetens och ärlighet, så det är med blandade känslor vi nu lägger ner verksamheten, säger föreningens ordförande John Hedberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.703