KRÖNIKA: Utan påverkan stannar Sverige
Eftermarknaden – verkstäder, reservdelar, service och support – är avgörande för att Sveriges fordon ska rulla, året runt. Utan den stannar både vardagslivet och centrala samhällsfunktioner. Trots det hamnar branschens villkor ofta i skymundan i politiken. Därför behöver någon lyfta frågorna. Det är där lobbyarbetet kommer in.
Politiker beslutar om regler, miljökrav, digital tillgång till fordonsdata, konkurrensvillkor och annat som påverkar förutsättningarna för tusentals företag. Men hur ska besluten bli träffsäkra om de inte bygger på kunskap från dem som faktiskt arbetar med frågorna i vardagen? Verkstäderna vet vilka regler som fungerar – och vilka som inte gör det. Reservdelsleverantörer ser utvecklingen i realtid. Den här kunskapen måste nå beslutsfattarna.
Lobbyism handlar inte om att viska i någons öra. Det handlar om att föra fram verklighetsnära perspektiv, lyfta konsekvenser och företräda en viktig bransch med många anställda ...
En konkret fråga just nu är rätten till fordonsdata. I dag har fordonstillverkarna ofta ensam kontroll över informationen som fordonet genererar – inte ägaren. Det begränsar oberoende verkstäders möjlighet att konkurrera på lika villkor, eftersom de inte får samma tillgång till data för felsökning och service. Det är inte bara en konkurrensfråga – det handlar också om konsumentens rätt att välja. För att ändra på detta krävs politiska beslut. Och för att politiken ska agera behövs tydlig påverkan.
I EU diskuteras just nu lagstiftning som kan förbättra tillgången till fordonsdata för oberoende aktörer – men processen är långt ifrån i mål. Utfallet kommer att avgöras av vilka röster som hörs. Här gäller det att vi som företräder eftermarknaden är samlade, tydliga och bygger vårt budskap på fakta och konsekvenser. Hur teknikskiften påverkar branschen. Hur vi kan bidra till hållbarhet och konkurrens – om vi ges rätt förutsättningar.
Lobbyism handlar inte om att viska i någons öra. Det handlar om att föra fram verklighetsnära perspektiv, lyfta konsekvenser och företräda en viktig bransch med många anställda – inte minst i tider av omställning och osäkerhet. Det är en branschfråga – men den påverkar också samhällets funktion och konsumentens möjligheter att göra egna val.
Att driva påverkansarbete är att ta ansvar – för jobb, för säkerhet, för konkurrens och för en fungerande marknad. Och rätt utfört stärker det också demokratin. I en tid av snabba teknikskiften och växande regelverk är det viktigare än någonsin att fordonseftermarknaden har en tydlig och trovärdig röst i samhällsdebatten.
LARS BERGMARK
vd Svenska Fordonsbranschen
Artikeln är en del av vårt tema om Rakt på sak.