23948sdkhjf

Tuffare tull-tag mot stöldligor

Stölder måste motverkas och beivras, menar regeringen. Därför kan tullens befogenheter att stävja härjande stöldligor komma att utökas.

Under hösten ökade antalet bildelsstölder kraftigt, enligt statistik från Larmtjänst. Det kunde Motormagasinet rapportera om nyligen. Nu säger regeringen att tullen kan komma att få utökade befogenheter för att ingripa mot misstänkt brottslighet.

– Vi kommer att se över Tullverkets möjligheter att ingripa och hur en sådan befogenhet skulle kunna se ut. Stölder måste motverkas och beivras, det är vi alla ense om, säger finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Uttalandet kommer i samband med att Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen presenterade sin slutrapport om hur man har ökat förmågan att bekämpa organiserade stölder som begås av internationella brottsnätverk.

Enligt rapporten har de berörda myndigheterna skapat en varaktig stärkt samverkan och hittat sätt att arbeta tillsammans som gör det samlade arbetet mer effektivt. Arbetet med uppdraget har visat att det finns mycket som myndigheterna med gemensamma ansträngningar kan göra i arbetet med att motverka den internationella, organiserade brottsligheten.

– Min bedömning är att Sverige nu tagit ett viktigt kliv framåt när det gäller bekämpningen av de gränsöverskridande organiserade stöldligorna, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094